ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția elenă a anunțat joi că evacuarea taberei improvizate pentru refugiați de la Idomeni, situată la granița cu Macedonia, s-a încheiat, transmit AFP și DPA.

În a treia zi a operațiunii de evacuare a taberei, ''am transferat încă 783 de persoane și nu mai există decât corturile organizațiilor umanitare'', a indicat un reprezentant al poliției elene.

''Tabăra a fost evacuată fără a fi nevoie de folosirea forței'', a declarat ministrul grec al protecției civile, Nikos Toskas, pentru postul de televiziune ERT.

Operațiunile de evacuare și relocare a migranților aflați la Idomeni au început marți când peste 2.000 de refugiați și migranți au părăsit tabăra, situată la granița Greciei cu Macedonia, și au fost transportați cu autobuze spre ceea ce autoritățile au spus că sunt 'tabere mai bune' în altă parte.

Luni, în ajunul începerii operațiunii de evacuare, în tabăra de la Idomeni se aflau 8.424 de persoane.

Tabăra de la Idomeni a fost creată de Agenția ONU pentru refugiați în septembrie 2015, când se înregistra vârful valului migraționist, pentru a se îngriji de imigranții care porneau pe ruta balcanică pentru a ajunge în țările mai bogate din nordul Europei.

La început, tabăra a cuprins corturi mari care găzduiau circa 2.000 de persoane ce stăteau pe termen scurt, precum și servicii medicale și juridice. Populația din tabără a crescut însă rapid la sfârșitul lui 2015, atunci când Macedonia și alte țări au început să introducă restricții privind imigranții care intră pe teritoriul lor.

La momentul în care ruta balcanică a fost blocată în martie la granița dintre Macedonia și Grecia, circa 12.000 de persoane locuiau în tabără. Acestea erau nevoite să aștepte ore întregi la rând pentru a primi hrană, iar corturile au fost de multe ori inundate.

În pofida condițiilor de trai mizere din tabăra de la Idomeni, mii de refugiați au rămas până în ultima clipă în acest loc în speranța continuării drumului lor către Macedonia și apoi, mai departe, către vestul Europei.