ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gardul făcut de Budapesta la granița cu Serbia face și victime printre politicieni. Un politician ungar a ajuns după gratii pentru că a tăiat simbolic gardul de sârmă ghimpată ridicat împotriva refugiaților.

György Kakuk, politician din opoziție, a fost arestat marți de poliția maghiară după ce, împreună cu activista sârbă Milica Mancic Stojkovic, a tăiat simbolic gardul de sârmă ghimpată ridicat de guvernul de la Budapesta în calea refugiaților la frontiera cu Serbia, relatează agenția EFE.
 Cei doi au secționat gardul în apropierea localității Röszke, pe unde trece calea ferată care face legătura între orașele Horgos (Serbia) și Szeged (Ungaria), relatează site-ul szegedma.hu.

Politicianul ungar, care este și ziarist, și-a recunoscut imediat fapta, astfel că el ar putea scăpa doar cu o amendă. El și-a motivat gestul prin dorința de a atrage atenția asupra legii care prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru cei care deteriorează acest gard, Parlamentul de la Budapesta urmând să se pronunțe asupra actului normativ în zilele următoare. 

Acest gard ”trebuie să dispară”, a spus politicianul, cerând ca, în locul unor astfel de obstacole în calea refugiaților, să fie luate măsuri pentru oprirea războaielor. 

'Gardul nu oprește pe nimeni, în schimb este un simbol puternic al diviziunii și fricii', a declarat la rândul ei, în timp ce tăia gardul, activista sârbă, care a lansat inițiativa 'Fără garduri în Europa'.