ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandr Bovdunov, tânăr politolog din Rusia, a declarat recent într-un dialog că România joacă un rol foarte important în lume, fiind singura țară din Balcani care a creat cultură înaltă de importanță mondială.

România ca actor politic este foarte slab în prezent. Sărăcia, migrația, integrarea în Uniunea Europeană sunt lucruri care au anulat importanța țării, a afirmat într-un interviu politologul rus Alexandr Bovdunov.

Jurnalistul din Republica Moldova Iurie Roșca a realizat recent un interviu în limba română cu Alexandr Bovdunov despre România, Rusia, situația din Balcani, creștinism, civilizația bizantină și lumea post-creștină a Occidentului.

"România joacă un rol foarte important. Dacă vorbim despre spațiul balcanic, România a creat cea mai diversificată cultură din această zonă. Specificul istoriei române în care s-a creat societatea este că ea nu a fost distrusă total în perioada cuceririi otomane. Pentru că în țările slave, de exemplu în Bulgaria sau Serbia, structura socială pre-otomană a fost distrusă total, și din acest punct de vedere creația culturală a fost stopată pe nivelul masei, pe nivelul țărănimii care nu a fost legată de cultura înaltă care a fost otomană", a declarat Bovdunov.

Politologul a ținut să puncteze că România are o cultură de o importanță mondială, nu doar europeană. Marea Unire de la 1918 și întreaga politică ante și interbelică nu au fost altceva decât manifestarea pragmatică a culturii române și al sensului ierarhic creator de cultură înaltă, sens pe care numai România îl are în Balcani.

"Despre cultura care este creată în acest ansamblu a vorbit filosoful rus Constantin Leontiev, care a zis că numai ierarhia și sensul ierarhic creează cultură înaltă. Și noi vedem că numai România în spațiul balcanic a creat cultură înaltă de importanță mondială, nu numai europeană. Vârful acestei creații culturale a fost perioada interbelică. Poate la asta s-au adăugat Marea Unire și toate procesele politice, dar a fost și vârful creației culturale", susține Alexandr Bovdunov.

Însă din punct de vedere politic, azi România este un subiect foarte slab. Sărăcia, migrația, integrarea exaltată în civilizația post-creștină a Uniunii Europene sunt singurele subiecte prin care România e cunoscută în lume. Iar acest lucru distruge măreția culturală a României și importanța ei în lume. România nu este tratată cum trebuie la nivel mondial, este de părere Alexandr Bovdunov.

"Acest lucru (cultura înaltă a României, n.r.) nu este văzut dacă vorbim despre România numai ca subiect politic. Pentru că România ca actor politic este un subiect foarte slab. Și oamenii în Rusia sau alte regiuni ale lumii, când ascultă despre România, ascultă despre ce? Ascultă despre sărăcie, despre integrarea europeană și migrație, și acest subiect foarte important de cultură înaltă română nu există în spațiul media. Nu există nu numai pentru oamenii de rând, ea nu există nici pentru elita politică, culturală și din acest punct de vedere România nu este tratată cum trebuie", a mai declarat politologul, potrivit sputnik.md.

Alexandr Bovdunov este politolog, publicist și conducător al centrului analitic Katehon. Think-tank-ul Katehon reunește cercetători independenți din întreaga lume specializați în Relații Internaționale, Geopolitică, Strategii de Dezvoltare, Securitate, combaterea terorismului și dialogul inter-religios.