ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conservatorul Andrezj Duda a câștigat alegerile din Polonia cu 53% din voturile electoratului, arată exit-pollurile realizate la ieșirea de la urne. 

Duda a fost candidatul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. Oponentul său a fost a fost actualul președinte, Bronisław Komorowski.

Partidul Dreptate și Justiție este partidul fostului lider polonez, Lech Kaczynksi, președintele care a murit în accidentul de avion de la Smolensk din 2010.
 
În campania electorala s-a pronunțat contra fertilizării in vitro și este catolic practicant. 

Partidul Dreptate și Justiție are o agendă conservatoare, care susține intervenția statului în economie și este parțial eurosceptic. Partidul Dreptate și Justiție este apropiat de linia Bisericii Catolice în ceea ce privește homosexualitatea și avortul.
 
Președintele țării are dreptul de a iniția proiecte legislative, dar are și drept de veto asupra legilor. Totuși, veto-ul său poate fi anulat de Parlament, în anumite condiții.

De asemenea, președintele numește premierul și poate cere Tribunalului Constituțional să verifice dacă un act normativ este în concordanță cu Constituția, înainte de a-l promulga.

Este comandantul suprem al forțelor armate și numește Șeful de Stat Major al Armatei Poloniei.