ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile poloneze investighează compania suedeză IKEA după ce sucursala locală a concediat un angajat din cauza vederilor sale despre un eveniment ce urmărea să promoveze cultura homosexualității în interiorul companiei, informează Bloomberg.

Fostul angajat al IKEA a povestit pentru TVP pentru că a refuzat să retragă un comentariu critic postat pe rețeaua internă a companiei în timpul unui eveniment de promovare a homosexualității. El a precizat că mesajul său conținea inclusiv mesaje biblice.

„Am fost zdruncinat, am fost angajat să vând mobilă, dar sunt Catolic și acestea (homosexualitatea - n.r.) nu sunt valorile mele”, a spus el.

În replică, Katarzyna Broniarek șefa comunicării de la Ikea Retail a spus Ikea promovează o cultură „a libertății de idei, a toleranței și a respectului pentru fiecare angajat dar compania trebuie să reacționeze atunci când vede riscul încălcării demnității pentru alți angajați”.

Într-o declarație publică, IKEA a precizat că „Angajatul a folosit citate din Vechiul Testament despre moarte și sânge în contextul soartei care îi așteaptă pe homosexuals. Mai mulți angajați îngrijorați s-au adresat departamentului de Resurse Umane”.

Ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, a declarat că episodul acesta demonstrează cum companiile străine din Polonia îi discriminează pe cei care nu le împărtășesc valorile, relatează Bloomberg. Patryk Jaki, un membru al Partidului Lege și Justiție - de guvernământ -, și fost adjunct al lui Ziobro, a anunțat că îi va oferi asistență juridică angajatului și a cerut un boicot împotriva IKEA dacă se demonstrează că retailerul îi discriminează pe catolici.

IKEA și-a deschis primul magazin în Polonia în 1991.
 
Un episod asemănător a avut loc în Australia, acolo unde rugbistul Israel Folau a fost concediat de Federația Națională din cauza citatelor biblice despre homosexuali publicate pe rețelele de socializare. 
 
În România, IKEA finanțează programe pentru îmbunătățirea vieții „femeilor transgender” din București, promovând implicit teoria gender.