ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Schimbare de putere după alegerile parlamentare din Polonia. Formațiunea lui Jaroslaw Kaczynski poate guverna singură în urma scrutinului de duminică.

Conservatorii catolici eurosceptici din partidul Lege și Justiție au obținut majoritatea absolută şi ar putea fi primii care conduc singuri ţara de la căderea comunismului, scrie The Telegraph. 

Formaţiunea este condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte Lech, mort într-un accident aviatic în Rusia, la Smolensk, în primăvara lui 2010.
 
Partidul Lege și Justiție are o agendă conservatoare, care susține intervenția statului în economie și este eurosceptic. Formațiunea este apropiată de linia Bisericii Catolice în ceea ce privește homosexualitatea și avortul, declarându-se și anti fertilizare in vitro.

Pe locul doi s-a clasat partidul liberal Platforma Civică, care s-a aflat la putere în ultimii doi ani, şi care a obţinut 23,4%  din voturi.
 
De amintit că în 2007 fraţii Kaczynski au fost autorii unei legi a lustraţiei, care obliga 700.000 de polonezi să declare că nu au făcut poliţie politică, o lege criticată chiar de UE.