ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot mai multe voci care afirmă că România achiziționează armament depășit moral și tehnologic. În acest timp, Varșovia negociază la sânge cu americanii achiziții strategic și pretind ca toate echipamentele să fie de ultimă generație. De aici și un mega-scandal care poate pune în pericol achiziționarea sistemului de apărare aeriană „Wisla Patriot”.

Guvernul polonez a transmis Washingtonului că ar putea anula negocierile pentru achiziționarea sistemului "Wisla Patriot”, în contextul disensiunilor privind transferul tehnologiei aferente, Polonia semnalând că are pretenții mai mari din partea SUA decât țări precum România, scrie ziarul Polityka, citat de Mediafax.

În iulie, Bartosz Kownacki, adjunct al ministrului polonez al Apărării, a transmis Agenției americane de Cooperare în domeniul Apărării că Polonia condiționează continuarea negocierilor de posibilitatea transferului de tehnologie. Printre destinatarii scrisorii trimise de Guvernul Poloniei s-au numărat și Ann Cataldo, subsecretar american al Apărării pentru Exporturi militare, și Beth McCormick, directorul pentru Tehnologie din cadrul Pentagonului.

"Transferul celor 12 tipuri de tehnologie, considerat necesar în virtutea legislației poloneze, are un impact esențial asupra semnării Memorandumului privind oferta și acceptarea de către Guvernul Republicii Polonia. Refuzul de a îndeplinire a acestor condiții va avea ca efect refuzul ofertei, cu efectul opririi procedurilor de obținere a sistemului Wisla Patriot”, a transmis Bartosz Kownacki.

Practic, Polonia vrea transferul parțial al tehnologiei sistemului de comandă IBCS de la compania Northtrop Grummana, interceptorul PAC-3 MSE, fabricat de Lockheed Martin, instalația de lansare, produsă de Raytheon și Lockheed Martin, și programul de management al Raytheon. În etapa a doua, Varșovia vrea "radarul de 360 de grade AESA GaN și rachetele SkyCeptor”, sugerând transferul în Polonia al întregii producții a stației de radiolocare. Oficialii americani se opun, argumentând că transferul tehnologiei pentru rachetele PAC-3 MSE nu ar fi posibil.