ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Witold Waszczykowski, noul ministrul polonez de externe, cere anularea Actului fondator privind relațiile NATO-Rusia, astfel încât pe teritoriul Poloniei să poată fi instalate baze ale Alianței Nord-Atlantice, conform cotidianului Gazeta Wyborcza, citat de Agerpres.

Actul adoptat în 1997 afirmă că NATO nu are „nicio intenție, niciun proiect și niciun motiv de a desfășura arme nucleare pe teritoriul noilor membri”, fiind interpretat de Moscova ca interzicând instalarea de baze permanente ale NATO.

Este însă vorba despre „un acord cu caracter politic, fără forță de lege, încheiat într-o altă realitate internațională”, înainte ca Polonia să fie primită, alături de Cehia și Ungaria, în Alianță în 1999, a explicat ministrul Waszczykowski, cerând o „egalizare” a nivelului de securitate între „vechii” și „noii” membri ai NATO.

„Germanii consideră că aceasta ar însemna adoptarea unei atitudini de confruntare cu Rusia. Noi întrebăm atunci: cui vreți să oferiți mai mult confort? Unui stat care este aliatul vostru în Uniunea Europeană și în NATO, sau unui stat care nu face parte din aceste structuri și care poartă al treilea său război în Siria, după cele din Georgia și Ucraina?”, a declarat șeful diplomației poloneze.

Întrebat anterior despre relațiile Varșoviei cu Berlinul, el a subliniat „simbioza” celor două economii și faptul că „nu vom face nimic care ar putea dăuna acestei relații”, recunoscând însă că „anumite probleme ne separă”, și anume abordarea germană privind securitatea Poloniei.

„Considerăm că în NATO nu trebuie să existe două niveluri de securitate, unul pentru Europa Occidentală, unde staționează trupe americane, unde există baze militare și instalații defensive, și un altul pentru Polonia, unde nu există așa ceva. Și totuși, Polonia este cea care se învecinează cu Rusia, iar aceasta ne șantajează”, a mai susținut noul ministru de externe de la Varșovia.