ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a transmis miercuri propuneri specifice la adresa Poloniei, privind respectarea statului de drept, recomandări pe care Varșovia trebuie să le implementeze în decurs de trei luni - penultima etapă din cadrul procedurii ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot în UE al fostei țări comuniste, scrie News.ro.

„În pofida dialogului desfășurat cu autoritățile poloneze de la începutul anului, Comisia consideră că principalele chestiuni care amenință statul de drept în Polonia nu au fost rezolvate. În consecință, le facem în prezent recomandări autorităților poloneze (...), astfel încât Curtea Constituțională din Polonia să își îndeplinească mandatul”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmersmans.

Astfel, Executivul UE a cerut Poloniei să implementeze în totalitate deciziile Curții Constituționale care prevăd ca cei trei judecători nominalizați în octombrie 2015, de legislativul precedent, să fie învestiți în funcție. Mai mult, cei trei magistrați numiți anul acesta de noua putere, fără nicio bază legală validă, să nu poată să își preia mandatele.

De asemenea, Comisia vrea ca toate sentințele viitoare ale instanței constituționale să fie publicate automat, fără să depindă de Executiv sau Legislativ.

Bruxelles-ul a mai solicitat Poloniei să se asigure că orice nouă reformă a Curții Constituționale va respecta deciziile instanței, va ține cont de opiniile Comisiei Veneția și va asigura eficiența funcționării Curții ca garant al Constituției.

Mai mult, instanța trebuie să se pronunțe asupra compatibilității reformelor adoptate săptămâna trecută privind funcționarea sa.

Guvernul polonez va trebui să informeze Comisia în legătură cu aplicarea acestor recomandări peste trei luni.

Dacă Executivul european nu va fi mulțumit de progresele făcute, poate activa Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în blocul comunitar.

Pe 22 iulie, Parlamentul polonez a amendat o lege care stabilește prerogativele Curții Constituționale, o măsură despre care Guvernul spune că este menită să liniștească temerile că partidul de guvernare subminează statul de drept. Opoziția și UE au avertizat, însă, că amendamentele nu sunt suficiente.

Principala îngrijorare a Comisiei vizează reforma Curții Constituționale, inițiată de partidul conservator aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), reformă aflată la originea unei crize profunde în Polonia și a unui conflict cu Bruxelles-ul.

Partidul Lege și Justiție (PiS), conservator, a adoptat o lege prin care a majorat numărul de judecători necesari pentru a lua o decizie la nivelul Curții Constituționale și a schimbat ordinea în care sunt audiate cazurile. Astfel, PiS a limitat în sine puterea de decizie a Curții Constituționale, întrucât judecătorii numiți de fostul guvern liberal nu pot lua o hotărâre dacă nu colaborează cu cei numiți de noul executiv.

Mai mult, parlamentarii PiS au revocat numirile de judecători la Curtea Constituțională făcute de opoziție în octombrie, în ciuda unei decizii din partea justiției, care interzicea o astfel de acțiune.

Măsura a fost criticată în termeni duri atât de UE, cât și de organizații nonguvernamentale (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului.

Guvernul PiS, eurosceptic, nu pare, însă, dispus la compromis și a subliniat că deține un mandat puternic în vederea reformării unor instituții-cheie și epurării acestora de influențe postcomuniste.