ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a anunțat că țara nu va adopta moneda unică europeană în următorii 10 până la 20 de ani. Argumentul acestui refuz  este acela că o trecere la euro mai devreme ar priva țara de libertatea de a-și decide politicile și ar putea să o transforme definitiv într-o „economie de periferie”.

Deși opoziția cere trecerea la euro, oficialii partidului aflat la putere spun că cea mai mare economie estică din UE are nevoie de mai mult timp pentru a atinge nivelul de trai din Germania.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat că aderarea la zona euro ar afecta fie exportatorii, fie nivelul de trai al cetățenilor. „Cei care cred că Vestul este plin de unchiași buni care au grijă de interesele tale nu ar trebui să se implice în politică", a declarat Kaczynski. „Putem adera la zona euro când PIB-ul nostru va atinge 85% din cel al Germaniei". 

Ministrul Mateusz Morawiecki, care administrează politicile economice, susține că renunțarea la o serie de instrumente, printre care și moneda zlot care fluctuează față de euro și dolar, ar elimina instrumentele de care Polonia are nevoie pentru a se apropia economic de statele mai bogate.
 
Deși Polonia crește peste media UE, PIB-ul său pe cap de locuitor în termeni ai puterii de cumpărare s-a situat la 69% din media blocului, scrie Mediafax.