ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La opt ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, Polonia a renunțat oficial la despăgubiri de război din partea Germaniei. Acum, cel mai puternic om politic din Polonia, Jarosław Kaczyński, readuce în discuție plățile reparatorii pe care Germania ar trebui să le achite Varșoviei, transmite Deutsche Welle.

„Suferința pricinuită Poloniei de germani și în numele Germaniei este de neînchipuit. Noi germanii ne rușinăm profund de aceste infracțiuni. Ne-am asumat în trecut răspunderea pentru ele și o vom face și în viitor”, a declarat de curând ambasadorul Germaniei în Polonia, Rolf Nikel, într-un discurs cu ocazia zilei de comemorare a victimelor poloneze din al Doilea Război Mondial. În realitate, crimelor monstruoase comise de germani inclusiv împotriva polonezilor care nu aparțineau etniei evreiești, printre care uciderea a 150.000 de civili doar în timpul răscoalei din Varșovia, din 1944, rămân pentru veșnicie o rușine pentru Germania și o nedreptate strigătoare la cer și imposibil de uitat. Mai mult chiar, niciun responsabil german pentru aceste crime nu a dat socoteală în fața instanței, ceea ce este de asemenea o pată de neșters în istoria justiției germane, susține postul german.

Aceste infracțiuni nu au doar un aspect moral, ci și unul material: doar pentru a achita costurile distrugerii Varșoviei, Germania ar trebui să plătească Poloniei 45 de miliarde de dolari – suma a fost calculată de primarul din 2004 al capitalei poloneze, Lech Kaczyński.
 
Kaczynski a îndemnat la rândul său Germania la măsuri reparatorii, pe când era premier, în urmă cu peste un deceniu, și a provocat tensiuni între Varșovia și Berlin, parteneri comerciali apropiați și membri NATO și UE.

Germania a plătit miliarde de euro, de-a lungul timpului, drept compensații față de crime naziste, în principal evreilor care au supraviețuit războiului, își recunoaște responsabilitatea menținând vie memoria atrocităților naziste și se căiește pentru aceste crime.