ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Cehiei, Milos Zeman, i-a criticat duminică pe imigranții clandestini care se revoltaseră joi și vineri, într-un centru de primire din nord-vestul țării.

"Nimeni nu v-a invitat aici. Și cum sunteți deja aici, trebuie să respectați regulile noastre, la fel cum și noi respectăm reglementările când venim în țara voastră", a declarat el în cursul unui interviu difuzat pe site-ul internet al popularului ziar Blesk. "Dacă nu vă place, plecați !", a adăugat șeful statului ceh.

Poliția din Cehia a trebuit să folosească gaze lacrimogene pentru a opri circa o sută de imigranți care au încercat să fugă din centrul de primire de la Bela-pod-Bezdezem. Aceștia urmau să fie expulzați și au vandalizat instalațiile centrului.

Imigranții respectivi proveneau în special din Afganistan, Pakistan și Irak, potrivit purtătoarei de cuvânt a poliției pentru străini, Katerina Rendlova.

"Acești oameni pot fi ajutați mai bine pe propriul lor teritoriu", a afirmat Zeman. "Trebuie să lucrăm pentru reprimarea regimurilor teroriste, a Statului Islamic în special, pentru a elimina cauza principală a plecării (imigranților spre Europa)", a spus el.

Republica Cehă trebuie să primească 1.500 de refugiați, până în 2017, conform cotelor repartizate de Uniunea Europeană. Un sondaj citat de Agerpres arată că 70,8 % dintre cehi sunt reticenți față de primirea imigranților provenind din Africa și din Orientul Mijlociu.