ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, aflat la București, a afirmat că alegerea amplasării unui scut anti-rachetă la Deveselu aparține României, nu însă și românilor, însă Federația Rusă respectă această opțiune.

Declarațiile președintelui Dumei de Stat a Rusiei, a cărui prezență în România a fost primită cu proteste, au fost făcute la finalul reuniunii Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, desfășurată timp de trei zile la București.

Narîșkin  a invocat și extinderea NATO, care s-a făcut în ultimii 20 de ani pornind de la ideea falsă că Rusia ar fi o amenințare. Atentatele de la Paris demostrează însă că nici o infrastrusctură aliată nu reușit să evite catastrofa, a subliniat politicianul rus, informeaza Radio România Actualități.

"Pentru extinderea sistemului NATO se cheltuiesc foarte mulți bani de la bugetele tuturor țărilor, inclusiv de la cetățenii României. Dacă această balanță nu mai este în egalitate, adică dacă nu mai este egalitate în toate acele măsuri, o țară poate să facă orice și, încă o dată vreau să spun că alegerea amplasării acelui scut anti-rachetă aici este o alegere a României, iar noi doar respectăm această alegere. Totuși, eu nu cred că aceasta este alegerea poporului român", a afirmat Narîșkin.
 
Rusia a susținut în ultimii ani că acest sistem reprezintă o amenințare majoră la adresa securității sale și a avertizat în repetate rânduri că își va spori la rândul său propriul arsenal.

Luna trecută, Moscova a cerut, prin vocea șefului Departamentului de neproliferare din MAE rus, abandonarea planurilor privind amplasarea scutului antirachetă în România.
Responsabilul rus afirma că amplasarea elementelor antirachetă în țara noastră ar reprezenta o "încălcare flagrantă" de către Statele Unite a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croaziera cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.