ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Serbia este astăzi liberă și tot mai puternică. Nu va mai suferi niciodată așa cum a suferit în 1999 și nici nu va încerca să devină membră a unei alianțe (NATO- n.r) care a ucis copii sârbi.” Acesta a fost mesajul dur transmis de prim-ministrul sârb Aleksandar Vucici, la ceremonia de comemorare a celui mai tragic episod din istoria recentă a statului balcanic: 18 ani de la bombardarea Serbiei de către NATO, scrie b92.net.

Vucici a calificat bombardamentele NATO drept „cea mai brutală agresiune” și a subliniat că relațiile țării sale cu Alianța Nord Atlantică vor fi „decente”.
Numeroși sârbi au participat vineri, la ceremonia de comemorare a 18 ani de la bombardamentele NATO asupra Serbiei a avut loc vineri la podul de cale ferată din Grdelica Gorge, în sud-estul Serbiei, lovit de rachetele Alianței la 12 aprilie 1999 în timp ce trecea pe el un tren plin cu pasageri.
 
Premierul sârb Aleksandar Vucici și președintele Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia - n.r.), Milorad Dodici, au depus coroane de flori la monumentul închinat victimelor, unde, de asemenea, a fost ținut un minut de reculegere pentru toți cei uciși în "agresiunea" NATO.  Trenul de călători de la Grdelica Gorge, care transporta civili, a fost atacat în a doua zi a Paștelui ortodox. Cincisprezece victime, printre care copii, au fost identificate.

În ziua de 24 martie 1999, NATO a început o campanie de bombardare a Serbiei, care a durat 78 de zile și în care au fost ucise cel puțin 2.500 de persoane. Operațiunea a fost lansată fără acordul Consiliului de Securitate al ONU.

Conform unui sondaj de opinie publicat în aceste zile, majoritatea sârbilor nu ar accepta scuzele NATO pentru campania de bombardamente din 1999, declarându-se împotriva aderării țării lor la Alianță. 84% din respondenți - dintre care majoritatea bărbați și persoane sub vârsta de 60 de ani - au declarat că se opun aderării Serbiei la NATO, potrivit sondajului publicat vineri de Institutul pentru Afaceri Europene și citat de Tanjug. 11% dintre respondenți susțin aderarea la NATO, în timp ce 5% sunt indeciși, potrivit sondajului.