ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat că vrea să colaboreze cu liderii japonezi și americani pentru eliminarea armelor nucleare din Coreea de Nord, considerând că este singura modalitate de a asigura pacea în regiune și supraviețuirea țării sale, informează site-ul agenției Yonhap.

„Denuclearizarea Coreei de Nord este necesară pentru a asigura pacea în lume și în Asia de Nord-Est, dar pentru Coreea de Sud este o chestiune de supraviețuire", a declarat Moon Jae-In, în cadrul unei întâlniri cu Toshihiro Nikai, trimisul special al premierului japonez Shinzo Abe.

Toshihiro Nikai, parlamentar și secretar general al partidului aflat la guvernare în Japonia, a transmis o scrisoare din partea președintelui japonez, care a subliniat necesitatea de a menține presiunea și sancțiunile internaționale asupra Phenianului, până când statul comunist își va abandona ambițiile nucleare.

Moon Jae-In a fost de acord cu necesitatea de a menține presiunea, dar a subliniat și nevoia de a readuce Coreea de Nord la masa tratativelor.

„Președintele Moon este de părere că situația nu se va rezolva doar cu presiuni și sancțiuni și că trebuie să aducem Coreea de Nord înapoi la masa negocierilor, înainte de a putea denucleariza complet Coreea de Nord. Trebuie să trimitem un mesaj că ne vom oferi ajutorul odată ce nord-coreenii renunță la armele nucleare", a spus Park Soo-Hyun, purtătorul de cuvânt al președinției sud-coreene.

De cealaltă parte, Coreea de Nord a transmis Coreei de Sud să pună în aplicare un acord din 2000, pentru îmbunătățirea relațiilor lor și pentru aducerea păcii în peninsulă.

„Validitatea și vitalitatea acestui acord au fost dovedite deja de marile programe comune de reunificare. Implementarea declarației comune din 2000 este modalitatea perfectă pentru a repara relațiile Nord-Sud și pentru a obține pacea și prosperitatea", se arată într-un comentariu al televiziunii nord-coreene de stat.

Nord-coreenii au criticat Administrația Moon de la Seul, spunând că "urmează indicațiile SUA pentru a înăbuși Coreea de Nord", în timp ce vorbește despre îmbunătățirea relațiilor inter-coreene.

„Un astfel de act atât de stupid ignoră lecția învățată cu ajutorul istoriei. Succesiunea către o politică anacronică de confruntare cu țara noastră nu va face decât să atragă o pedeapsă mai severă din partea cetățenilor, precum cei din grupul conservator", se arată în comentariul de la Phenian.