ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norvegia urmează să analizeze mai multe decizii controversate privind protecția copilului, deja celebra Barnevernet, în care a fost implicat un expert condamnat la închisoare pentru descărcarea a sute de imagini cu copii abuzați, relatează BBC.
 
Timp de mai mulți ani, acest psihiatru a recomandat ridicarea copiilor din familiile în care se considera că sunt abuzați.

El a fost condamnat la doi ani de închisoare de către un tribunal din Oslo în aprilie 2018.

Barnervernet a devenit cunoscută în România din cauza cazului familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost separați de părinți pe motive religioase.


Decizia de a reanaliza cazurile a fost luată după o investigație BBC. O familie și-a primit deja înapoi copiii, care fuseseră luați de acasă la recomandarea psihiatrului condamnat. Agenția de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, a fost criticată de mai mulți părinți și profesioniști în îngrijirea copiilor, care susțin că, de multe ori, copiii sunt luați de acasă fără o justificare potrivită.

Psihiatrul în vârstă de 56 de ani, care nu este identificat pentru a-i proteja copiii, a recunoscut că a descărcat aproximativ 200.000 de poze și peste 12.000 de videoclipuri în care copiii sunt abuzați sexual. El a declarat că vizionează aceste materiale de 20 de ani.

În acest timp, el a a fost numit în Comisia de Experți privind Copiii, care gestionează recomandările privind grija copiilor din Norvegia. El a fost angajat și ca expert de mai multe localități din Norvegia. Licența sa a fost revocată de autorități.

În iunie, Ministerul Copiilor și Egalității a informat BBC că nu va comenta privind acest caz și a refuzat o cerere de interviu.

Acum, ministerul a cerut autorităților locale să investigheze cazurile din trecut ale psihiatrului, implicând și părinții. Borge Tomter, care se ocupă de protecția copilului la minister, a declarat: „Cred că vom analiza toate cazurile, dacă va fi posibil”, adăugând că încă nu știe despre câte cazuri este vorba.

Psihiatrul a declarat acum 10 ani că a fost angajat ca expert în 50-75 de cazuri privind protecția copilului.

Comisia de Experți privind Copiii analizează în jur de 750 de recomandări în fiecare an. Șefa comisiei, Katrin Koch, a declarat în iulie că a analizat câteva dintre rapoartele psihiatrului și nu a găsit nimic în neregulă