ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele audieri publice în cazul în care România a fost reclamată la CEDO pentru acuzații legate de existența unor închisori secrete ale CIA au avut loc miercuri la Strasburg. 

Statul român a fost reclamat de Abd al-Rahim al-Nashiri, un fost membru al organizației Al Qaeda, care susține că a fost închis și torturat timp de trei ani la București, informeaza b1.ro.

Pe de o parte, reprezentanta Guvernului României susține că nu există dovezi care să ateste faptul că autoritățile române au permis funcționarea unui loc de detenție secretă.În schimb, avocata lui Abd al-Rahim al-Nashiri, Amrit Sing, a susținut că nu există nicio îndoială că România a participat la programul privind închisorile secrete ale CIA și că cel pe care îl reprezintă a fost deținut și torturat într-un astfel de loc.

„La București, în 2004, a fost supus la tot felul de tratamente abuzive, (...) a fost legat la ochi, expus la zgomot continuu, expus la lumină foarte puternică, a purtat lanțuri la picioare. În prima lună de detenție, la Bucuresti a fost privat de somn, forțat să stea în poziții traumatizante. Tratamentul la care a fost supus l-a făcut să aibă o stare de anxietate permanentă. Tortura este o marcă a programului de detenție secret al CIA. A fost torturat în România, dar și după ce a fost mutat de acolo”, a susținut avocata în fața judecătorilor de la CEDO, potrivit înregistrării publicate pe site-ul echr.coe.int.

”Dincolo de orice îndoială, România participat la programul privind închisorile secrete ale CIA în perioada 2003-2005. Al Nashiri a fost deținut în secret în această închisoare. (...) Cu excepția unei  închisori din Afganistan (Black Site), cea din România a funcționat cel mai mult și a avut mai mulți deținuți decât orice altă închisoare Black Site a CIA”, a mai spus Amrit Sing. Apărătoarea lui Abd al-Rahim al-Nashiri a mai suținut că autoritățile române cunoșteau natura operațiunilor secrete ale CIA și că au acoperit aceste activități. De asemenea, Amrit Sing a spus că CIA a oferit subvenții în valoare de milioane de dolari țării noastre pentru găzduirea închisorii secrete.