ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele care au loc în România par copiate la indigo după cele din America, de după învestirea lui Donald Trump. Și pentru mulți este tot mai clar că „rezistența” decretată de sutele de mii de americani ieșiți în stradă să conteste alegerea lui Trump nu e doar una născută din așa zisul spirit civic. Rețeta pregătită în laboratoarele altora pare să se aplice și în România. Pentru că este vorba tot de ONG-uri, tot de oameni ai serviciilor (în SUA birocrați federali).

„Începând din ziua învestirii președintelui Donald Trump, protestele s-au ținut lanț în Statele Unite și au fost amplificate de decretul prin care se interzice intrarea în țară a cetățenilor din câteva state musulmane. Protestele au fost organizate în bună măsură de ONG-uri finanțate de rivalii politici ai noii puteri.

Se pare că acum în America începe o nouă fază a protestelor anti-Trump, o fază care se desfășoară după un scenariu ce poate fi remarcat întrucâtva și în România. Dacă foști miniștri, secretari de stat și consilieri ai fostei guvernări își mobilizează la proteste foștii subalterni și cetățenii în general, alături de ONG-uri finanțate de rivalii noii puteri, aceasta este nu numai o mișcare care denotă spririt civic, ci și devoalează o rețetă bine pregătită, aplicată acum și peste Ocean”, scrie cotidianul.ro.


„The Washington Post oferă o imagine despre rezistența anti-Trump chiar în rândul birocrației federale, în aparatul care ar trebui să aplice decretele noului președinte. „Birocrații federali se consultă în mod regulat cu foștii lor șefi politici numiți de președintele Obama despre modul în care pot rezista inițiativelor noului președinte. Unii angajați federali și-au creat conturi anonime pe rețelele de socializare pentru a oferi detalii despre ce încearcă să facă noua echipă a lui Trump", scrie The Washington Post. Angajați ai Agenției Americane pentru Protecția Mediului au creat conturi de Twitter care au atras 200.000 de americani, care consideră că fac parte din „rezistență". Alți angajați ai statului american recurg la o frondă deschisă: un funcționar al Departamentului Justiției spune că el și colegii săi vor încerca să tragă de timp pentru a nu pune în aplicare decretele prezidențiale și vor formula cât mai multe plângeri. „Birocrații vor trage de timp în avantajul lor", spune funcționarul”.


Articolul complet poate fi citit AICI.