ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociații de psihologi, educatori și părinți au cerut guvernului Italiei să se gândească și la copii, obligați să stea închiși în case pentru a evita contagierea cu coronavirus, și să li se permită să iasă măcar o oră pe zi în aer liber, informează Agerpres, care citează EFE.

Astfel, revista 'Un pediatru ca prieten' (UPPA) a lansat un apel și o strângere de semnături pentru a cere executivului italian să țină cont de "nevoile copiilor și de faptul că izolarea prelungită în care trăiesc presupune riscuri care provoacă probleme care afectează sănătatea și bunăstarea celor mici".

„Ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că cei mici nu au nicio posibilitate să iasă, spre deosebire cu ceea ce se întâmplă de pildă cu animalele de companie", scrie revista. Totodată, sursa citată mai atrage atenția că "nu toți au balcoane, terase sau grădini care să le permită să stea un pic la soare și să respire aer curat, iar problemele expuse până acum devin și mai grave în situații de marginalizare socială și culturală sau unde coexistă situații de handicap”.

Și cotidianul Corriere della Sera a publicat o scrisoare semnată de experți, psihologi, părinți, artiști și educatori din Lombardia (nord) în care insistă pe lângă autorități să le permită copiilor să iasă o oră din case.

Semnatarii subliniază că sunt conștienți de gravitatea situației și de faptul că cei mici se pot contagia sau îi pot contagia pe alții, însă își exprimă convingerea că "li se poate permite să iasă o oră afară, fără să se formeze grupuri și cu respectarea distanței de siguranță".

Totodată, Massimo Ammaniti, psihanalist și neuropsihiatru pentru copii, a explicat într-un interviu pentru ediția italiană a publicației Huffinton Post nevoile celor 10 milioane de copii italieni.

„Să iasă pentru o scurtă plimbare sau să coboare în curte pentru o jumătate de oră sau o oră pe zi nu poate fi decât benefic. Așa cum li s-a permis câinilor, trebuie să li se ofere și copiilor posibilitatea de a se plimba, mai ales dacă locuiesc în case de mici dimensiuni”, a declarat el.