ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu trebuie stabilit un termen limită pentru semnarea unui tratat bilateral de pace post-Al Doilea Război Mondial între Rusia și Japonia, informează agenția ABS-CBN.

„Acesta este un caz în care este imposibil și chiar dăunător, în opinia mea, să se stabilească limite de timp", a afirmat Putin la un forum de experți asupra Rusiei la Soci, înaintea întâlnirii sale cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe în decembrie, când este de așteptat că problema tratatului de pace se va afla pe ordinea de zi.

Putin a făcut aceste comentarii răspunzând la o întrebare a unui participant japonez dacă un tratat de pace ar putea fi semnat în următorii doi, trei sau patru ani.  O dispută în legătură cu patru insule deținute de Rusia și revendicate de Japonia, numite Teritoriile de Nord în Japonia și Kurile de Sud în Rusia, a împiedicat cele două țări să încheie un tratat de pace după război.

Potrivit ABS-CBN, Abe a manifestat un entuziasm puternic pentru rezolvarea disputei vechi de decenii înaintea summitului din 15 decembrie și semnarea unui tratat de pace. El i-a propus de asemenea lui Putin un plan de cooperare economică în opt puncte, inclusiv asistență în industrializarea Extremului Orient rus și dezvoltarea sistemului energetic.

     
Cu toate acestea, Putin a declarat că „nu poate" spune când și cum va fi rezolvată disputa teritorială. Descriind relația dintre Rusia și China drept una care se bucură de un înalt nivel de încredere, Putin a spus că "din păcate, relația cu Japonia nu a ajuns la o astfel de calitate", notează publicația.
     
În același timp, el a arătat entuziasm pentru dezvoltarea relațiilor, afirmând că „rezolvarea tuturor problemelor bilaterale odată și pentru totdeauna" este în interesul național al celor două țări.
     
La Tokyo, subsecretarul general adjunct al guvernului nipon, Koichi Hagiuda, solicitat să comenteze remarcile lui Putin, a declarat că "oficial, toate discuțiile vor fi abordate în cadrul summitului Japonia-Rusia din decembrie".