ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Externe ucrainean a înaintat o notă de protest ministerului rus de Externe, acuzând că vizita președintelui Putin în Crimeea, de sâmbătă, reprezintă o „încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Kievul spune că vizita liderului de la Kremlin trebuia să aibă aprobările necesare din partea agențiilor ucrainene în domeniu, relatează agentia Tass.

Vladimir Putin s-a aflat sâmbătă în Crimeea, unde a vizitat faimoasa tabără pentru tineri, Artek, situată pe malul Mării Negre, potrivit unui comunicat al Kremlinului. „Nu cu mult timp în urmă, Artek trăia timpuri destul de dificile. Dar acum este pe cale să renască și renaște ca tabără internațională de vacanțe", a declarat Putin, într-un discurs rostit în fața tinerilor aflați în tabără.

După dezmembrarea URSS în 1991, Artek a rămas, la fel ca și Crimeea, în componența Ucrainei independente, primind copii ucraineni, iar în 2009 se afla în pragul falimentului. În 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, tabăra și-a redeschis porțile, după ce a fost renovată.

În februarie 2014, fostul președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat în urma unor proteste. Manifestații de amploare au avut loc în Crimeea și în estul Ucrainei. La 11 martie 2014, Consiliul Suprem al Crimeei și Consiliul Local al orașului Sevastopol au adoptat o declarație de independență.

La 16 martie 2014, a avut loc un referendum privind reunirea Crimeei cu Rusia. Peste 80% dintre alegători au participat la vot, majoritatea susținând propunerea (96,7% în Crimeea și 95,6% în orașul Sevastopol).

La 18 martie 2014, tratatul privind unificarea Crimeii cu Rusia a fost semnat de către președintele rus Vladimir Putin, iar Adunarea Federală a Rusiei a aprobat documentul la 21 martie. Guvernul de la Kiev consideră însă Crimeea parte a teritoriului Ucrainei.