ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția Centrală de Informații din SUA afirmă, intr-un raport scos la lumină de Washington Post, că Moscova a intervenit în alegerile prezidențiale din America pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige.

O evaluare secretă a CIA a ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige, a informat vineri cotidianul Washington Post, citând responsabili care au consultat acest raport, scrie AFP.

Articolul din cotidianul american a fost publicat după ce președintele Barack Obama a dispus efectuarea unei investigații aprofundate asupra atacurilor cibernetice înregistrate în timpul campaniei electorale, pe fondul semnelor de întrebare tot mai persistente cu privire la natura intervenției Moscovei în alegerile prezidențiale.

Echipa președintelui ales a respins imediat concluziile CIA, afirmând că analiștii care au ajuns la ele "sunt aceiași care au spus că (fostul președinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere în masă".
"Alegerile s-au încheiat de ceva vreme și s-au soldat cu una din cele mai nete victorii din istorie la nivelul colegiului electoral. Este timpul să trecem la altceva și 'să redăm Americii splendoarea sa'", a explicat anturajul lui Donald Trump într-o aluzie la sloganul de campanie al republicanului victorios.

Potrivit Washington Post, persoane având legături cu Moscova au furnizat site-ului WikiLeaks e-mailuri piratate de pe contul fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, și al Partidului Democrat, printre altele.

"Comunitatea de informații consideră că obiectivul Rusiei a fost de a favoriza un candidat în raport cu celălalt, să îl ajute pe Trump să fie ales", a făcut cunoscut pentru Washington Post un responsabil cu rang înalt pus la curent cu o prezentare făcută senatorilor de serviciile de informații. "Este un consens în legătură cu asta", a subliniat sursa.

Agenți ai CIA au precizat congresmenilor că este "destul de clar" că scopul Moscovei a fost să îl ajute pe Donald Trump să câștige, potrivit responsabililor care au informat cotidianul.

Washington Post notează însă că evaluarea CIA este departe de a reprezenta un adevărat raport care să reflecte poziția celor 17 agenții americane de informații, anunță Agerpres.

Și, explică jurnalul american, semnele de întrebare rămân. Serviciile de informații nu dispun de nicio dovadă care să arate că responsabili de la Kremlin au "ordonat" unor intermediari să transmită WikiLeaks e-mailurile piratate, a atras atenția o sursă citată.