ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie a decis să participe la invazia militară din Irak, în 2003, pe baza unor evaluări deficitare ale serviciilor secrete, în contextul în care regimul Saddam Hussein nu reprezenta o amenințare iminentă și nu fuseseră epuizate toate soluțiile diplomatice, arată raportul Comisiei speciale.

Comisia specială condusă de sir John Chilcot a prezentat miercuri concluziile anchetei privind participarea Marii Britanii la invazia americano-britanică asupra Irakului, în anul 2003.

Decizia intervenției militare în Irak au fost luată "cu bună credință", în "interesul Marii Britanii", afirmă fostul premier Tony Blair.

Guvernul Tony Blair a decis să participe la intervenția militară în Irak, în anul 2003, alături de Statele Unite, conduse în acel moment de președintele George W. Bush, de Australia și Polonia. Invazia militară efectivă a durat din 20 martie până la 1 mai 2003, generând Războiul din Irak, numit de Statele Unite "Operațiunea Eliberarea Irakului". Intervenția militară a avut ca prim rezultat înlăturarea regimului Saddam Hussein.

Au urmat apoi 13 ani de insurgență, război sectarian și manifestări teroriste care au distrus viața a milioane de oameni.

Numai în ultimul atentat ce a avut loc într-un centru comercial din Bagdad au murit peste 250 de persoane