ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a amenințat Muntenegrul pentru decizia de a adera la NATO, afirmând că poartă "responsabilitatea totală” pentru "parcursul ostil ales”.
 
Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO și a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii ruse. "Ținând cont de parcursul ostil ales de autoritățile muntenegrene, partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune pe baze de reciprocitate. În politică, la fel ca în fizică, pentru fiecare acțiune există o reacțiune”, a anunțat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Relațiile dintre Muntenegru, și Rusia, anterior princpalul său aliat slav și un investitor important, s-au deteriorat după ce țara a decis să adere la NATO. În octombrie, Muntenegru a acuzat agențiile ruse de spionaj și partidele locale proruse de conspirație pentru asasinarea premierului din perioada espectivă, Milo Djukanovici, și pentru a aduce opoziția la putere. Kremlinul a respins acuzațiile drept absurde. Săptămâna trecută, Ministerul muntenegrean de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta față de reținerea scurtă a unui deputat din Partidul Democratic al Socialiștilor, aflat la putere, pe aeroportul din Moscova.

Luni, Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO și a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii ruse. După ceremonie, premierul muntenegrean Dusko Markovici s-a întâlnit cu vicepreședintele american Mike Pence, la Casa Albă. Markovici i-a dat asigurări lui Pence că țara sa intenționează să atingă ținta NATO de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.
 
Odată cu aderarea Muntenegrului, NATO controlează acum întregul litoral nordic al Mării Mediterane, de la strâmtoarea Gibraltar până la Siria.