ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat înaintea unei vizite oficiale de două zile în Arabia Saudită, Kuwait și Qatar, faptul că prelungirea crizei din Golf care a fost provocată de izolarea Qatarului nu este în interesul nimănui, relatează site-ul france24.com.

„Nimeni nu are niciun interes în prelungirea acestei crize. Din primele momente ale crizei din Qatar, noi am fost de partea păcii, stabilității, solidarității și a dialogului", a spus Erdogan, înainte de a părăsi aeroportul din Istanbul.

Președintele Turciei a acuzat „inamicii" că încearcă să „creeze tensiuni între state înfrățite din regiune". În același timp, liderul de la Ankara traversează o perioadă tensionată privind relațiile cu Uniunea Europeană și Statele Unite și a lăsat de înțeles că nu vrea să răcească relațiile cu Arabia Saudită, o putere regională.

„În calitate de stat mai mare din regiunea Golfului, Arabia Saudită joacă un rol important în rezolvarea crizei", a mai spus Erdogan, care a adăugat că susține eforturile de mediere din partea Kuwaitului.

Președintele Turciei a ajuns duminică la prânz în orașul saudit Jeddah, fiind însoțit de o delegație numeroasă din care fac parte ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, ministrul Economiei, Nihat Zeybekci, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Berat Albayrak, ministrul Apărării, Nurettin Canikli, și directorul Agenției Naționale de Informații (MIT), Hakan Fidan.

Criza din Golf a luat amploare la începutul lunii iunie, când Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor rețele teroriste precum Stat Islamic și al-Qaida.

Decizia a fost însoțită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre și maritime între aceste țări și Qatar, precum și cu interdicții de survol pentru companiile aeriene din Qatar și restricții de călătorie pentru cetățenii qatarioți.

Turcia a trimis 197 de avioane de tip cargo, 16 camioane și o navă în Qatar pentru a acoperi nevoile zilnice ale statului arab de la începutul disputei cu celelalte țări din Golful Persic.