ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peter Singer, filosof australian şi profesor la Universitatea Princeton, este cunoscut pentru ca susținător al avortului post-natal sau mai exact susţine uciderea nou-născuţilor.

În luna mai, Singer şi-a adaugat alte doua doctorate onorifice – de la Universitațile din Atena și din București – la colecția sa de premii și distincții. Publicul românesc își mai amintește, probabil, de protestele asociațiilor și organizațiilor de părinți din România, la auzul știrii că Peter Singer va fi decorat de către Universitatea București. Bineînțeles că Universitatea București a ignorat protestele societății civile, mai mult, președintele Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Valentin Mureșan, i-a acuzat pe nemulțumiți de "comportament belicos" și de "manipularea grosolană a publicului".

 A urmat o vizită la Berlin pentru a primi „Premiul Peter Singer pentru strategii de reducere a suferinței animalelor”, scrie Cultura VieţiiAici a fost întâmpinat de circa 250 de protestatari.

După Berlin urma Koln, unde Singer urma să ţină o prelegere la Festivalul de filozofie - phil.Cologne. Organizatorii au decis brusc să-i anuleze invitaţia din 31 mai. "Cum poţi să spui că e un festival de filozofie, daca vă e prea frică pentru a discuta problemele care deranjeaza pe unii oameni?" a declarat Singer. Se pare că germanii au fost deranjaţi de un interviu apărut pe 26 mai în ziarul elveţian Neue Züricher Zeitung.

Iată ce a declarat Singer pentru publicaţia amintită.

 

Neue Züricher Zeitung: Considerați ca un copil nu e mai demn de protecție decat un embrion. Pe de alta parte, nu atribuiți neaparat un statut mai inalt oamenilor fața de animale.

Peter Singer: Apartenența la specia umană nu este criteriul ce face greșit din punct de vedere moral sa omori o ființa vie. De ce toți membrii speciei homo sapiens ar trebui sa aibă dreptul la viață, în timp ce alte specii, nu? Aceasta idee este doar o rămășita a moștenirii noastre religioase. De secole, ni s-a spus ca omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu ne-a acordat stăpânire asupra animalelor și ca avem un suflet nemuritor.

NZZ: Daca ați sta în fața unei case care arde cu 200 de porci și un copil înăuntru, și ați putea alege sa salvați fie animalele, fie copilul, ce ați face?

PS: La un moment dat, suferința animalelor devine atât de mare încât trebuie să alegi să salvezi animalele în locul copilului. Dacă asta se întâmplă în momentul în care sunt 200 sau două milioane de animale, nu știu. Dar nu poți lăsa un număr infinit de animale sa ardă și să salvezi viața unui copil…

NZZ: Dar dvs. sunteți suficient de util?

PS: Având in vedere influența pe care am avut-o, alegerea profesiei mele îmi e justificată. Am motivat oamenii să se gândească la reducerea suferinței animalelor și am ajutat oamenii care trăiesc în sărăcie extremă…

NZZ: Veți merge atât de departe încât sa torturați un copil dacă aceasta ar aduce fericire permanenta pentru întreaga omenire?

PS: Aceasta întrebare este din „Frații Karamazov” de Dostoievski; Ivan pune aceasta întrebare fratelui sau Alioșa. Aș putea sa nu fiu capabil de a face asta, așa cum e dezvoltat în natura mea evolutiva sa nu fac rau copiilor. Dar ar fi un lucru bun de făcut. Pentru ca dacă nu aș face-o, mii de copii vor fi torturați in viitor.