ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Italia rămâne fără guvern, după referendumul de duminică pentru modificarea Constituției, in care, porivit exit-poll-urilor, majoritatea cetățenilor a spus NU reformelor constituționale propuse. Formațiunea "Cinque Stelle",  partidul anti sistem din Italia, condus de comicul Beppe Grillo, cere alegeri anticipate.
 
 Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunțat că demisionează după ce majoritatea italienilor au respins, prin referendum, reformele constituționale.

"Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susținut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrățișez pe toți cei care m-au susținut. Nu am reușit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (...) Eu cred în democrație. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experiența Guvernului meu se încheie aici", a declarat Matteo Renzi în cursul nopții de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

Potrivit proiecțiilor privind votul și a rezultatelor parțiale difuzate până luni la ora 0.40 (1.40, ora României), 59,5% dintre cetățenii italieni au votat împotriva amendamentelor constituționale propuse de Guvernul condus de Matteo Renzi (centru-stânga). În favoarea modificărilor au votat 40,5% dintre alegătorii italieni, relatează SkyTG24 și cotidianul La Repubblica. Prezența la urne a fost de 68,4%.
Cetățenii italieni au fost chemați la urne duminică pentru a aproba modificarea Constituției în sensul reducerii atribuțiilor Senatului și a reconfigurării raportului de puteri între Guvernul central și autoritățile regionale.

Guvernul Matteo Renzi a propus reducerea numărului parlamentarilor, transformarea Senatului în cameră parlamentară reprezentând regiunile și sporirea prerogativelor Camerei Deputaților în hotărâri legislative naționale. Printre propuneri se număra desființarea Consiliului Național pentru Afaceri Economice și Muncă (CNEL), precum și dizolvarea provinciilor, subdiviziunile regiunilor italiene.