ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17.04. ora 21:35 Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a pledat luni încă odată, după referendumul constituțional din Turcia, încheiat cu un rezultat strâns în favoarea extinderii prerogativelor prezidențiale ale lui Recep Tayyip Erdogan, pentru stoparea negocierilor de aderare a Ankarei la Uniunea Europeană, transmite AFP. „Trebuie să oprim negocierile de aderare la UE și să lucrăm, în schimb, la instituirea unui acord de vecinătate cu Turcia”, a adăugat ministrul austriac. Duminică, el estimase că rezultatul referendumului oferă imaginea unei „țări divizate”.
 
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a anunțat victoria în referendumul privind modificările constituționale care i-ar aduce puteri sporite, informează BBC.

Cu peste 99% dintre voturi numărate, rezultatele arată că 51,35% au votat „Da”, în timp ce doar 48,65% au votat „Nu”. 

„Astăzi... Turcia a luat o decizie istorică. Împreună cu poporul, am realizat cea mai importantă reformă din istoria noastră”, a spus Erdogan, care le-a cerut tuturor să respecte rezultatele votului.

Schimbările aduse Constituției reprezintă cea mai vastă schimbare în materie de când Turcia a devenit republică aproape acum 100 de ani, susține BBC. Practic, președintele Turciei ar primi puterea să numească miniștri în Guvern, să emită decrete, să aleagă judecători și să dizolve Parlamentul. Noul sistem va elimina funcția de premier și ar concentra puterea în mâinile președintelui, plasând sistemul de stat sub controlul său.

În timp ce suporterii președintelui Erdogan susțin că noile schimbări ar aduce țara mai aproape de modelul francez și american și ar liniști spiritele într-un moment marcat de insurgența kurdă, militantismul islamist și conflictul din Siria, opoziția crede că plasarea puterii în mâinile unui singur om este periculos. Practic, cu noul sistem, președintele Erdogan ar rămâne în funcție până-n 2029.

Opoziția a cerut renumărarea a peste 60% dintre voturi, susținând numeroase nereguli în procesul de votare. Atmosfera este extrem de tensionată în țară, trei persoane fiind împușcate în sud-est din cauza unor neînțelegeri privind opțiunile de vot.