ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europa așteaptă cu sufletul la gură decizia referendumului din Marea Britanie. Chiar și cu un  ADIO al britanicilor, Bruxelles-ul va supraviețui, dar consecințele votului vor fi majore. Și vor atrage după ele mult invocatul "efect de domino". Adică un adevărat coșmar pentru birocrații de la Bruxelles.
 
ACTUALIZARE 23.34 Un sondaj al ComRes, realizat pentru  Daily Mail și ITV News, arată un avans de 6 procente pentru cei care vor ca Marea Britanie să rămână în UE, cu 48% față de 42%.
Alt sondaj YouGov, realizat pentru Times, asupra unui eșantion mai masiv (3766 de persoane) și într-o perioadă mai compactă (20-22 iunie), arată o egalitate perfectă de 45% între tabere.


Spre deosebire de alegeri, televiziunile nu vor da exit-polluri după închiderea urnelor, din cauza faptului că marja de eroare este considerată a fi prea mare.

Taberele s-au mobilizat și acum stau față în față. Pentru cei împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană susținerea a venit din toate colțurile Europei și ale lumii. 

Milioane de britanici sunt așteptați astăzi la urne pentru a decide dacă Regatul Unit va părăsi sau nu pune capăt Uniunea Europeană.

Cele 41.000 de secții de vot s-au deschis la ora locală 7:00 (9:00 ora României) și se vor închide la ora locală 22:00 (00:00 ora României). Rezultatul final ar urma să fie anunțat vineri dimineața.

Potrivit autorităților, rata de participare la acest referendum va fi una record: 46,5 milioane de britanici s-au înscris pentru a vota dacă țara lor va pune sau nu capăt celor 46 de ani de apartenență la Uniunea Europeană, iar sondajele de opinie anunță o cursă extrem de strânsă.
 
În încercarea de a-i convinge pe indeciși, taberele pro și anti-Brexit și-au aruncat ieri ultimele forțe în bătălie.
Premierul britanic David Cameron a precizat că Londra va fi "mai puternică” și "îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană, anunță BBC News.

De cealaltă parte, cei care militează pentru Brexit spun că Londra va fi "legată de un cadavru” și va fi atrasă în "Statele Unite ale Europei” dacă rămâne în blocul comunitar.
 
Unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Nigel Farage, a avertizat că, dacă Marea Britanie va rămâne în UE după referendum, Danemarca sau Olanda vor ieși primele.

Și fostul primar al Londrei, Boris Johnson, care a preluat conducerea conservatorilor eurosceptici, a prezis un viitor radios britanicilor dacă își regăsesc "independența".

Tabăra pro Brexit aduce câteva argumente forte în favoarea ieșirii din Uniune: birocrația europeană complică funcționarea instituțiilor naționale, proiectul european este prea costisitor pentru Marea Britanie care mai mult cheltuiește decât câștigă prin apartenența la Uniune și în fine deschiderea pieței muncii a adus imigranți care beneficiază de asistență socială și care consumă resurse bugetare importante.
 
Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ar putea declanșa acțiuni similare în alte state membre din Europa de Est, a declarat șeful diplomației luxemburgheze Jean Asselborn.
 
„Efectul de domino va fi, din păcate, unul vizibil, foarte vizibil. Aceasta ar putea influența alte țări membre UE care-și vor spune: OK, dacă ei pot să iasă, poate și noi ar trebui să organizăm un referendum”, afirma, pentru BBC, Margot Wallstrom, fost comisar european, ministrul suedez al Afacerilor Externe. Centrul suedez pentru cercetări sociale arată că 44% dintre suedezi sunt în favoarea ieșirii țării din UE în cazul producerii BREXIT și 32% împotrivă. Sondaje realizate în Franța și Olanda au arătat opinii similare ale cetățenilor statelor respective.