ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria nu va facilita desfășurarea unei reuniuni Ucraina-NATO la nivelul miniștrilor Apărării, a anunțat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, după o întâlnire cu liderul Asociației culturale a maghiarilor din Transcarpatia, Vasyl Brenzovics, transmite Radio Liberty.

Szijjártó a explicat că poziția Ungariei rămâne neschimbată și că Budapesta nu va sprijini aspirațiile de integrare europeană ale Kievului, câtă vreme Ucraina încalcă legile europene și internaționale.

Anunțul reprezintă un obstacol în calea aspirațiilor Kievului de a adera la NATO.

Site-ul EurActiv.com amintește că decizia Budapestei vine după ce președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, anul trecut, în septembrie, o nouă Lege a Educației, care  restrânge dreptul minorităților la educație în limba maternă, lucru care a provocat nemulțumirea autorităților de la Budapesta. 
 
Prin noua lege, Ucraina a încălcat legislația europeană și internațională și mai multe acorduri bilaterale, inclusiv Tratatul de bază dintre Budapesta și Kiev, a menționat ministrul de externe ungar, care le-a cerut autorităților ucrainene să pună în practică recomandările Comisiei de la Veneția, care a cerut Kievului să elimine prevederile controversate ale legii.

Noua Lege a Educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.
 
Românii din Ucraina vor avea și ei de suferit de pe urma acestei legi, dar autoritățile de la București s-au manifestat destul de timid până acum.