ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un reprezentant al Misiunii permanente a Rusiei pe lângă ONU a declarat marți că președintele american, Donald Trump, i-a asigurat pe ambasadorii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite că soarta președintelui sirian, Bashar al-Assad, „nu este un obstacol” pentru a pune capăt conflictului, relatează AFP, conform Agerpres.

Donald Trump, care îl catalogase drept „măcelar” pe Al-Assad anterior, a afirmat la un prânz luni la Casa Albă, la care au participat 15 ambasadori ai Consiliului, că revine poporului sirian să-și decidă soarta, susține reprezentantul rus Petr Iliicev.

Donald Trump a spus că „nu este important dacă (Al-Assad) rămâne sau pleacă. Sunt importante procesul politic, încetarea vărsării de sânge, a ostilităților (...). Și apoi poporul să decidă”, a adăugat diplomatul rus.

Negocierile sub egida ONU destinate să pună capăt războiului civil care durează de șase ani în Siria sunt blocate în prezent, opoziția cerând plecarea lui Al-Assad înainte de orice acord de pace.

Rusia, aliat ferm al regimului sirian, insistă asupra faptului ca soarta lui Bashar al-Assad să fie decisă prin alegeri prevăzute în cadrul tranziției politice.

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Matthew Rycroft, a declarat că înțelege că politica lui Donald Trump în Siria este de a „pune capăt conflictului cât mai repede posibil" și că aceasta implică "discuții politice care conduc la o tranziție politică după care Al-Asad nu va mai fi la putere".

După presupusul atac chimic, ce a determinat SUA să lanseze un atac cu rachete contra regimului sirian, ambasadoarea americană, Nikki Haley, declarase că pacea în Siria este imposibilă sub Bashar al-Assad.