ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fața numărului tot mai mare de infecții cu virusul Zika, ONU recomandă autorităților să nu mai limiteze contracepția și întreruperile de sarcină. 

Organizația Națiunilor Unite a solicitat autorităților din țările afectate de virusul Zika, despre care se crede că provoacă malformații congenitale, să permită accesul femeilor la contracepție și avort, relansând astfel un subiect sensibil în America Latină.

Virusul se propagă prin înțepătura țânțarilor Aedes aegypti, iar cele mai afectate în acest an sunt țările din America de Sud. Faptul că avortul și pastilele anticoncepționale sunt interzise în multe țări latino-americane nu a împiedicat unele guverne — din Salvador, Columbia, Ecuador — să recomande femeilor să evite să rămână însărcinate.

"Cum le pot cere acestor femei să evite sarcinile, fără a le da posibilitatea să împiedice acest lucru?", s-a întrebat retoric în fața presei Cecile Pouilly, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului.

"Sfatul dat femeilor să amâne o eventuală sarcină ignoră faptul că multe dintre ele nu pot decide dacă și când vor să rămână însărcinate, într-un mediu în care violența sexuală nu este deloc rară", a spus Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, într-un comunicat. El a recomandat guvernelor "să se asigure că femeile, bărbații și adolescenții au acces la servicii și informații de calitate asupra sănătății și reproducerii, fără discriminare", prin dreptul la contracepție, la îngrijiri maternale și avort într-un mediu securizat.

În Columbia și Ecuador, întreruperea voluntară a sarcinii nu este permisă decât în caz de pericol pentru sănătatea mamei, iar în Salvador actul este pedepsit cu până la 40 de ani de închisoare.