ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alertă în Europa, după un accident nuclear care ar fi avut loc în Rusia sau Kazahstan, dar care nu a fost declarat de autorități, transmite Reuters.

Un nor de poluare radioactivă a fost identificat în ultimele săptămâni deasupra Europei și ar putea indica faptul că a avut loc un accident la o instalație nucleară din Rusia sau Kazahstan în ultima săptămână din luna septembrie, a transmis joi institutul francez de siguranță nucleară IRSN, potrivit Reuters. 

IRSN a exclus varianta unui accident la un reactor nuclear, spunând că cel mai probabil a fost vorba de un accident la o instalație de tratare a combustibilului nuclear sau la un centru de medicină radioactivă. Institutul a subliniat că nu a existat niciun impact asupra sănătății oamenilor sau asupra mediului în Europa. 

IRSN, organism pe probleme tehnice din cadrul autorității franceze de reglementare în domeniul nuclear ASN, a transmis într-un comunicat că nu poate preciza cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar că, în urma unei analize meteorologice, cea mai plauzibilă zonă ar fi una de la sud de Munții Urali, între Urali și fluviul Volga. 

Acest lucru indică faptul că ar fi vorba de Rusia sau posibil de Kazahstan, a afirmat un oficial al IRSN. 

„Autoritățile ruse au spus că nu au cunoștință de vreun accident pe teritoriul lor”, a declarat pentru Reuters directorul IRSN, care a adăugat că institutul nu a contactat deocamdată autoritățile din Kazahstan. 

Peres a afirmat că IRSN și alte câteva institute de siguranță nucleară din Europa au măsurat în ultimele săptămâni niveluri ridicate de ruteniu 106, un nuclid radioactiv care este rezultatul divizării atomilor într-un reactor nuclear și care nu apare în mod natural. 

IRSN estimează că în acest caz cantitatea de ruteniu 106 eliberat a fost mare și că, dacă un accident de această magnitudine s-ar fi întâmplat în Franța, ar fi fost nevoie de evacuarea sau punerea la adăpost a populației pe o rază de câțiva kilometri.