ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Citând surse din interiorul armatei SUA, agenția Reuters a a informat că Rusia ar fi desfășurat în ultimele zile forțe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropiere de granița cu Libia. Cu toate acestea, până acum nu a venit nicio confirmare oficială, autoritățile de la Cairo, citate si ele ca surse, negând acest lucru.

Reuters anunța că Rusia ar fi desfășurat în ultimele zile forțe speciale la o bază aeriană din vestul Egiptului, în apropiere de granița cu Libia, decizie care ar putea amplifica îngrijorările SUA cu privire la rolul tot mai mare al Moscovei în Libia. Oficiali americani și surse diplomatice spun că o astfel de decizie a Rusiei ar putea face parte din încercarea de a-l sprijini pe comandantul militar libian Khalifa Haftar, care a suferit o înfrângere într-un atac al Brigăzilor de Apărare a Benghazi-ului (BDB) asupra unor porturi petroliere controlate de forțele sale, nota Reuters, preluată de Agerpres.
 
Surse din cadrul forțelor de securitate egiptene au oferite mai multe detalii, vorbind despre o unitate de 22 membri a forțelor speciale ruse, însă au refuzat să discute misiunea acesteia. Sursele citate au adăugat că Rusia a folosit de asemenea, la începutul lunii februarie, o altă bază egipteană, mai spre est, la Mersa Matruh, susținea agenția de presă.


Ministerul Apărării rus nu a avut însă nicio reacție, iar Egiptul a infirmat  prezența oricărui contingent rus pe teritoriul său. „Nu există niciun soldat străin pe teritoriul egiptean. Este o chestiune de suveranitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, Tamer al-Rifai. Armata SUA a refuzat să comenteze.
 
De la Moscova, președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului rus, Vladimir Dzhabarov,  a comentat știrea celor de la Reuters, catalogând-o „Fake News”, care nu merită atenție,  in timp ce președintele Comisiei de Apărare și Securitate, Viktor Ozerov a taxat-o ca parte a retoricii anti-ruse a presei occidentale.