ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană trebuie să se asigure că Marea Britanie nu va beneficia, după Brexit, de condiții mai bune decât ale celorlalte 27 de state membre, cere premierul Slovaciei, Robert Fico, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că Londra nu va avea tratament preferențial.

„Sunt convins că, în niciun caz, viitorul acord nu va fi pentru Marea Britanie mai favorabil decât actuala apartenență la UE", a declarat Robert Fico, citat de agențiile de presă Reuters și Associated Press.

„Negocierile pe tema Brexit vor fi foarte dure și ar fi greșit ca cele 27 de state care vor rămâne în UE să ajungă în poziții mai slabe, iar Marea Britanie într-o poziție mai puternică", a subliniat Robert Fico.

La rândul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a salutat anunțul premierului britanic, Theresa May, privind intenția ieșirii țării de pe piața comunitară. Merkel consideră că, prin acest anunț, Londra confirmă înțelegerea faptului că nu poate fi selectivă cu normele fundamentale europene.

„Marea Britanie nu va putea fi selectivă în negocierile Brexit", a afirmat Angela Merkel, reiterând că accesul la piața internă a UE este condiționat de respectarea celor patru libertăți fundamentale - criculația persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului.

„Discursul premierului Theresa May ne-a oferit o impresie clară despre modul în care Marea Britanie vrea să procedeze. Ideea centrală este că Europa nu se va lăsa divizată; ne vom asigura de acest lucru printr-un dialog foarte intens", a subliniat Angela Merkel.

Premierul Theresa May a semnalat marți că Marea Britanie nu va rămâne membră a pieței unice a Uniunii Europene, dar dorește un acord pentru menținerea accesului la uniunea vamală europeană.