ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Poliție din San Francisco (SFPD) solicită aprobarea ca ofițerii să poată folosi roboți pentru a ucide suspecții, relatează standard.co.uk.  

Ca parte a unei propuneri controversate, SFPD susține că trupa sa de aproximativ 12 droizi va fi folosită pentru a ucide suspecții doar în cazul în care există un risc care pune în pericol viața civililor și ofițerilor și nu sunt posibile alternative.

Proiectul de politică, care definește modul în care SFPD poate să-și folosească armele militare, urmează să fie votat săptămâna viitoare de către Consiliul de Supraveghere al orașului și al districtului, potrivit Mission Local. O versiune a acestui proiect de politică a fost acceptată în unanimitate săptămâna trecută de către comitetul pentru reguli și va fi prezentată pe 29 noiembrie în fața consiliului complet.

Anterior a fost respins de la unii membri din cauza limbajul folosit cu privire la forța roboților. Aaron Peskin, președintele Comitetului pentru Reguli al Consiliului de Supraveghere, a încercat anterior să limiteze amploarea politicii inserând mențiunea „Roboții nu vor fi folosiți ca instrument pentru uz de forță împotriva niciunei persoane”.

Se pare că poliția a eliminat sugestia într-o versiune ulterioară și a înlocuit-o cu un limbaj care stabilește autoritatea sa de a folosi forța letală prin roboți.

„Roboții vor fi folosiți doar ca instrument alternativ de forță letală atunci când este iminent riscul pierderii vieții pentru populație sau ofițeri și când nu este posibilă nicio altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”, se arată în propunere.

Deși amintește de brutalul Robocop din filmul științifico-fantastic din anii ‘80, droizii utilizați de Poliția din San Francisco nu sunt mașini de ucidere autonome. În Marea Britanie, roboții controlați de poliție sunt utilizați în principal pentru eliminarea bombelor și pentru a inspecta zonele și vehiculele. De asemenea, modelul Remotec, menționat în politica SFPD privind echipamentele, este descris ca un robot greu care are capacitatea de a urca scările și un braț capabil să ridice 30 kg.

Însă există modalități de a modifica roboții pentru a putea fi folosiți cu forță letală. În special, droidul SFPD poate fi dotat cu cartușe de calibru 12 utilizate în prezent pentru a detona bombe de la distanță. Același droid a fost înarmat cu un exploziv și a fost folosit pentru a ucide un suspect în Dallas în 2016, după ce, în urma unui schimb de focuri, au rezultat cinci polițiști morți și mai mulți răniți, ceea ce demonstrează că mașina poate deveni letală. La acea vreme, Departamentul de Poliție din Dallas a precizat că robotul a fost desfășurat „ca ultimă soluție, pentru a livra un dispozitiv exploziv pentru a salva viețile ofițerilor și cetățenilor”.

Alte echipamente robotizate menționate în propunerea SFPD sunt un robot robust care poate ajuta operatorul să investigheze materiale periculoase de la o distanță sigură folosind supraveghere video și audio și un micro-robot care permite operatorilor să cerceteze medii interioare sau exterioare.

În același timp, poliția din New York a folosit pentru scurt timp un câine robot pentru a cerceta scene ale crimei și pentru a asista în situații de luare de ostatici, însă ulterior s-a renunțat la utilizarea lui din cauza unor probleme legate de confidențialitate. De asemenea, armata franceză a folosit anterior, în timpul exercițiilor de antrenament, mașina cu patru picioare cunoscută sub numele de Spot, pe care companiile o pot achiziționa de la compania de tehnologie Boston Dynamics.