ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iranul va refuza să „renegocieze” acordul nuclear dacă președintele ales al SUA Donald Trump cere acest lucru, a declarat marți președintele iranian Hassan Rohani, în cursul unei conferințe de presă la Teheran, relatează AFP.

„Acordul nuclear a fost încheiat, a fost aprobat în Consiliul de Securitate al ONU și a devenit un document internațional. Este un acord multilateral și nu are sens să-l renegociem”, a declarat Rohani ca răspuns la o întrebare privind o eventuală cerere a lui Trump în acest sens.

Într-un interviu acordat luni publicațiilor germană Bild și britanică The Times, președintele ales al SUA, care își va prelua funcțiile vineri, consideră acest acord ca „unul dintre cele mai grave cunoscute vreodată (...) unul dintre cele mai stupide”, refuzând să spună dacă va fi repus în discuție.

Donald Trump a numit în posturi cheie ale administrației sale personalități în mod deschis antiiraniene, începând cu secretarul de stat Rex Tillerson, care dorește o 'revizuire completă' a acestui acord încheiat în iulie 2015 între Teheran și cele șase țări (SUA, China, Rusia, Germania, Franța și Regatul Unit) și intrat în vigoare în urmă cu un an, la 16 ianuarie 2016.

„Donald Trump, președintele ales, a făcut diferite declarații afirmând că acordul nuclear nu îl mulțumește, că acesta nu a fost un bun acord sau, mai mult, că a fost cel mai rău acord”, a declarat Rohani. ”Acestea sunt mai degrabă sloganuri”, a spus el.

„Și nu cred că atunci când va veni la Casa Albă, se va petrece altceva”, a adăugat președintele iranian.

Contrar afirmațiilor lui Donald Trump, UE a indicat că se va conforma acordului pe care îl consideră ca „fiind extrem de important” în special pentru securitatea continentului.

Marile puteri și Iranul s-au reunit marțea trecută, la Viena, pentru a analiza stadiul punerii în aplicare a acordului în domeniul nuclear din 2015, într-un context de incertitudini legate de instalarea la Casa Albă a republicanului Donald Trump, care a criticat vehement acest text.

Documentul, semnat la Viena în iulie 2015, după negocieri maraton, între Iran și grupul 5+1 (China, Franța, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania), vizează garantarea naturii strict pașnice a programului nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.