ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16.08/23:30 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri, că a răspuns favorabil solicitării Comisiei Europene de a prelua un număr limitat de migranți, care să fie relocați, fiind vorba de 10 persoane din Malta care vor fi primite de România, într-un efort comun al mai multor state membre U.E., pe fondul refuzului Italiei de a debarca pe teritoriul ei sutele de migranți ilegali aduși de nave ONG pe Mediterana din zona Libiei.

„În privința ultimelor evoluții din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluții pentru salvarea vieților migranților. Autoritățile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranți, care să fie relocați (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta).

Este o decizie care arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situații, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecție, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”, a transmis MAE vineri într-un comunicat de presă, care poate fi citit integral pe site-ul instituției
  
ACTUALIZARE 16.08 / 20:30 Nava umanitară spaniolă Open Arms este blocată în continuare în largul insulei Lampedusa vineri, ministrul italian de interne Matteo Salvini opunându-se acostării ei, în ciuda ofertei de preluare a migranților de către 6 state membre U.E., printre care și România, anunțate joi de Premierul italian Giuseppe Conte, potrivit Agerpres.

La bordul navei ONG Open Arms se mai află 134 de persoane, majoritatea africani, salvați de echipajul acesteia din largul Libiei în urmă cu 16 zile. Treisprezece pasageri au fost evacuați în ultimele 24 de ore, din motive psihologice și medicale, a precizat organizația neguvernamentală spaniolă pe Twitter.

„Toate persoanele aflate la bord au nevoie să debarce urgent din motive umanitare”, insistă Proactiva Open Arms, care însă declarase anterior că nu va forța debarcarea migranților ilegali.
  
ȘTIRE INIȚIALĂ 
 
România și alte 5 state membre U.E. sunt dispuse să primească o parte dintre cei 147 de migranți de pe nava aparținând ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, căreia ministrul italian de Interne i-a refuzat intrarea în portul Lampedusa, relevă AFP și Agerpres.

„Franța, Germania, România, Portugalia, Spania și Luxemburg tocmai mi-au indicat că sunt dispuse să primească migranți”, a anunțat joi premierul italian Giuseppe Conte într-o scrisoare deschisă adresată vicepremierului Matteo Salvini, care a implementat o politică de refuz al primirii navelor cu migranți ilegali în apele teritoriale italiene.

„Încă o dată, omologii mei europeni îmi întind mâna”, și-a exprimat satisfacția premierul italian Giuseppe Conte, criticându-l pe vicepremierul Matteo Salvini, căruia îi ceruse demisia cu o săptămână în urmă, joi, când s-a destrămat alianța guvernamentală dintre Mișcarea 5 Stele (M5S) și Liga Nordului, condusă de Salvini.

„Am decis să nu semnez noul decret al ministrului de Interne, destinat să împiedice intrarea, tranzitarea și oprirea în apele teritoriale ale navei ONG Open Arms”, a anunțat joi ministrul italian al Apărării, Elisabetta Trenta.

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care s-a pronunțat pentru rotația porturilor de primire a migranților ilegali între mai multe state din U.E., semnase la începutul lunii august un decret prin care interzicea, sub pretextul apărării ordinii publice, intrarea în apele italiene a navei spaniole Open Arms, având la bord circa 150 de migranți ilegali.

În urma recursului făcut de reprezentanții Open Arms, Tribunalului administrativ din Lazio a suspendat miercuri acest prim decret, ceea ce l-a determinat pe Matteo Salvini să emită un nou decret de interzicere a acostării navei în porturile italiene. Pentru a intra în vigoare, decretele ministrului de Interne trebuie semnate mai întâi de ministrul Apărării, care este membru al M5S, formațiune care nu mai colaborează cu membrii Ligii Nordului după ruperea coaliției de guvernare.

„Am luat această decizie motivată de rațiuni legale solide, ascultându-mi conștiința. Nu va trebui niciodată să uităm că în spatele polemicilor din aceste ultime zile, există copii și tineri care au suferit violențe și abuzuri de toate felurile. Politica nu poate pierde niciodată din vederea umanitatea”, a motivat joi ministrul italian al Apărării, Elisabetta Trenta, într-un comunicat.

Matteo Salvin i-a răspuns joi printr-o postare pe canalelele de social media: „Umanitatea nu înseamnă să ajuți traficanți și ONG-uri”.

"Din cauza acestui presupus concept de umanitate, în anii de guvernare democrată, Italia a devenit tabăra de refugiați a Europei”, a opinat Matteo Salvini, adăugând că „umanitate înseamnă mai degrabă să investești serios în Africa decât să deschizi porturile italiene”.

Proactiva Open Arms, care anunțase miercuri că nu intenționează să acosteze cu forța, a precizat joi că migranții de la bord „știu că nu există port pentru ei, dar vederea uscatului îi calmează”.

Ocean Viking, o altă navă aparținând SOS Mediterana și Asociației Medici fără Frontiere (MSF), caută de asemenea să acosteze într-un port unde să debarce peste 350 de migranți ilegali și se îndrepta joi spre nord, dincolo de Lampedusa și Malta.