ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul public de televiziune Rossia 1 va difuza un reportaj intitular Capcana europeană în care România este prezentată ca o țară din lumea a treia, unde lucrurile s-au înrăutățit după aderarea la Uniunea Europeană.

Filmul a fost realizat de ziaristul Aleksandr Rogatkin. 

Jurnaliștii ruși susțin că la Deveselu, unde sunt amplasate elemente ale sistemului de apărare antirachetă, nu funcționează telefonia mobilă, iar oamenii intervievați afirmă că nu au simțit nicio schimbare după aderarea țării la UE.

Un episod este dedicat Bucureștiului. Rușii au filmat într-un cartier sărac al Capitalei, cel mai probabil Zăbrăuți, pe care l-au prezentat ca pe un cartier tipic din România.

Ca dovadă că orientarea spre Occident nu a ajutat România, jurnaliștii ruși arată coșurile de evacuare de la centralele termice, gunoiul aruncat pe străzi, butellile de aragaz. Ei i-au luat declarații unui bărbat cu bluetooth în ureche, dar care se plânge că nu are bani să plătească energia electrică, și altuia care susține că a luptat în Revoluția din Decembrie și a fost rănit, iar acum trăiește într-o garsonieră mizeră din respectivul ghetou, el fiind prezentat drept dovadă a modului în care România își tratează eroii. 

Alte personaje ale documentarului se plâng că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine, afirmația generalizată de Rogatkin că o dovadă pentru faptul că România a picat în „capcana europeană”, abandonând prosperitatea din perioadă comunistă, scrie portalul Unimedia. "Fabricile au ajuns toate la fier vechi, murim de foame”, se plânge un localnic de la periferia Capitalei, în timp ce joacă cărți în stradă cu vecinii săi. 

Reportajul se încheie cu o incursiune în fosta Iugoslavie, acolo unde, "din cauza intervenției NATO", au fost ucise mai multe persoane, iar economia țărilor care au ieșit din Federația iugoslavă a ajuns la pământ.