ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a interzis o fundație și un alt ONG fondat de George Soros, motivând că este un pericol pentru securitatea statului dar și pentru Constituția Rusiei, informează Reuters.

Luni, procurorul general al Rusiei a anunțat că două organizații fondate de magnatul George Soros - Fundația pentru o Societate Deschisă și Fundația pentru Asistență a Institutului pentru o societate deschisă - vor fi plasate pe o listă de ONG-uri ale căror activități sunt considerate nedezirabile pentru statul rus.

"S-au descoperit fapte care arată că activitatea Fundației pentru o Societate Deschisă și ale Fundației pentru Asistență a Institutului pentru o societate deschisă reprezintă o amenințare pentru constituția Federației Ruse și pentru securitatea statului", se arată în declarația Procurorului General, citată de Reuters. În momentul în care un ONG este considerat indezirabil în Rusia, urmează înghețarea bunurilor, birourile se închid și distribuția materialelor sale este interzisă.

Organizațiile au primit cu nemulțumire această veste. "Contrar acuzațiilor care ni se aduc, Fundația pentru O Societate Deschisă a ajutat, de mai bine de 25 de ani, să întărească statul de drept în Rusia și să protejeze drepturile tuturor", arată un comunicat.

Magnatul evreo-maghiar a reacționat și mai violent. "Sunt încrezător că această mișcare e o aberație temporară; aspirațiile poporului rus pentru un viitor mai bun nu pot fi suprimate și vor în final, victorioase", a afirmat Soros într-o conferință de presă.

Soros a început Fundația pentru o Societate Deschisă în 1979, când avea o avere de 25 de milioane de dolari, iar acum are o rețea de ONG-uri care își desfășoară activitatea în 70 de țări.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA, și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Rusiei. 

"Suntem foarte afectați de restricțiile Rusiei asupra societății civile. Desemnarea celor două fundații drept "indezirabile" va avea ca efect restricționarea muncii societății civile din Rusia care acționează pentru binele poporului rus. Această acțiune este încă un exemplu al oprimării vocilor independente de către Guvernul Rusiei și un pas făcut intenționat pentru a izola poporul rus de către lume", a afirmat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o declarație postată pe siteul oficial al Instituției.

Pe lista neagră a rușilor se mai află și alte ONG-uri americane, printre care National Endowment for Democracy, Institutul Republican International, Fundația MacArthur dar și Freedom House.