ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia comemorează astăzi 15 ani de la tragedia submarinului nuclear Kursk, scufundat în Marea Barents. La 12 august 2000, submarinul s-a scufundat în timpul unor exerciții militare în Marea Barents. Toate cele 118 persoane aflate la bord și au pierrdut viața.

În bisericile din Rusia vor fi organizate slujbe și ceremonii în memoria victimelor, iar oficialii de la Kremlin vor ține un minut de reculegere.

De asemenea, navele își vor coborî drapelele în bernă. 
 
Pe 12 august 2000, Kursk participa la manevre în Marea Barents. Conform scenariului exercițiilor, submarinul trebuia să simuleze un atac asupra unui grup de portavioane. Lansările erau planificate pentru ora 11:30. La ora stabilită, pe crucișătorul Petru cel Mare, care se afla la 40 de kilometri de submarin, s-a auzit un bubuit, iar nava s-a zguduit. Însă nu a fost vorba de lansarea unei torpile.
 
Torpila a explodat în interiorul submarinului, după care s-au detonat alte muniții, spune Ivan Egorov, autorul filmului „Adevărul despre Kursk”.

Deși a primit oferte de ajutor din partea marilor puteri navale occidentale, Moscova a refuzat orice sprijin extern din motive de securitate. După șapte zile de încercări de salvare, toți marinarii aflați la bord au fost declarați morți.

Scufundarea navei Kursk, unul din cele mai moderne submarine nucleare, este considerată cel mai mare dezastru al flotei militare ruse pe timp de pace.