ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Rusiei amenință că va sancționa Polonia dacă oficialii de la Varșovia vor îndepărta monumetele sovietice din al doilea Război Mondial, un asemenea act fiind considerat de Moscova drept o „provocare scandaloasă”, potrivit BBC News.

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Moscova se opun ferm demontării monumentelor ce glorifică victoriile Armatei Roșii, și au avertizat că vor exista consecințe dacă aceste decizii vor fi puse în practică.

Consecințele urmate ar consta în refuzarea eliberării din partea Rusiei a vizelor pentru oficialii de la Varșovia și reducerea relațiilor comerciale cu Polonia.

Avertismentul Moscovei vine la scurt timp după ce Parlamentul polonez a adoptat un act privind „decomunizarea țării”, prin care se prevede interzicerea tuturor simbolurilor totalitare,  printre care și monumentele de origine sovietică ridicate în orașele poloneze după cel de al doilea Război Mondial.

Rusia a condamnat Polonia că estre  „rusofobă” pe fondul acestei inițiative legislative.

„URSS a plătit cel mai scump preț pentru eliberarea Poloniei - pe teritoriul acelei țări, în bătălii cu inamicii, peste 600.000 de soldați și ofițeri sovietici au murit și au fost îngropați. Sute de mii de prizonieri sovietici de război, care au murit în lagărele de concentrare naziste, sunt îngropați tot în Polonia”,  a declarat ministrul rus de externe.