ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este timpul pentru o ordine mondială postoccidentală, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov la Conferința pentru Securitate de la Munchen.

El a anunțat și un nou armistițiu pentru estul Ucrainei, mărul discordiei în relațiile cu Occidentul. În aceeași zi însă, Moscova a anunțat că va recunoaște pașapoartele emise de autoritățile separatiste din estul Ucrainei. Între timp, NATO încearcă să strângă rândurile și să se redefinească în era Trump.

Șeful diplomației ruse a afirmat că ordinea mondială actuală este pe cale de dispariție.

„Liderii responsabili au de făcut o alegere. Sper că vor alege o ordine mondială democratică și justă. Dacă doriți, numiți-o ordinea mondială postoccidentală, în care pe baza suveranității și în cadrul dreptului internațional, fiecare țară va încerca să găsească un echilibru între interesele sale naționale și cele ale partenerilor săi”, a explicat Lavrov prin ce s-ar defini această ordine mondială „postoccidentală”.

Discursul lui Serghei Lavrov venea la câteva ore după ce vicepreședintele american Mike Pence a încercat să-și liniștească aliații în privința relațiilor noii administrații cu Rusia.

„Statele Unite vor continua să ceară socoteală Rusiei pentru acțiunile sale, chiar dacă vom căuta domenii de cooperare, despre care președintele Trump crede că pot fi găsite”, a declarat vicepreședintele american.

Mike Pence a reafirmat că Washingtonul va fi la fel de implicat în NATO, dar a subliniat că și restul membrilor Alianței trebuie să respecte obligația de a aloca 2% din buget pentru apărare.

„În acest moment, doar Statele Unite și alte patru țări membre NATO îndeplinesc acest standard de bază. Președintele SUA se așteaptă ca aliații noștri să se țină de cuvânt, să-și îndeplinească acest angajament. Pentru cei mai mulți, asta înseamnă că a venit timpul să facă mai mult”, a spus vicepreședintele Pence.

Germania pare să fi înțeles mesajul, anunțând o suplimentare masivă a cheltuielilor pentru apărare. Ceilalți europeni cred că nu trebuie luate în calcul doar bugetele pentru apărare.

„Investițiile în dezvoltare și operațiunile umanitare nu sunt binefacere. Sunt investiții egoiste pentru propria noastră securitate”, a subliniat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Ucraina a fost altă temă de discuție la Munchen. Anunțul armistițiului care va intra în vigoare luni a fost primit cu un optimism rezervat. De altfel, Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret prin care Rusia recunoaște pașapoartele emise de autoritățile separatiste din regiunile Donețk și Lugansk. E încă un pas spre recunoașterea independenței acestor regiuni și o nouă încălcare a dreptului internațional, a acuzat Ucraina.