ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și, Coreea de Nord, și după ce Washington-ul a amenințat Phenianul cu represalii dure, Rusia intervine.  Moscova spune că nu va tolera un eventual atac asupra Coreei de Nord, asemănător cu cel petrecut în Siria.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că speră că Statele Unite nu vor recurge la ceea ce a numit măsuri militare unilaterale „foarte riscante” împotriva Coreii de Nord, așa cum au făcut recent în Siria. Lavrov a răspuns astfel declarației vicepreședintelui american Mike Pence, care afirmase că în relația cu Phenianul „epoca răbdării strategice s-a încheiat”.

 „Coreea de Nord ar face bine să nu ne pună la încercare hotărârea, și nici puterea forțelor armate ale Statelor Unite”, se mai spune în declarație, conform europalibera.org. În declarația sa de luni, Serghei Lavrov a condamnat „acțiunile nucleare iresponsabile” ale Coreii de Nord, dar a adăugat că dacă declarația lui Pence semnalează vreo amenințare de acțiuni unilaterale împotriva Phenianului, atunci „este o cale foarte riscantă”.

Aflat în Japonia, vicepreședintele american a avertizat trupele la bordul portavionului Ronald Reagan, care staționează în arhipelag că „nori groși se strâng la orizont” și a adăugat că utilizarea de către regimul comunist nord-coreean a armelor nucleare sau balistice va antrena o reacție majoră a administrației Trump.

Aceste afirmații rostite în cursul unei vizite de două zile în arhipelagul nipon, după trecerea prin Coreea de Sud, unde făcuse o escală în zona demilitarizată (DMZ) intercoreeană, intervin în plină recrudescență a tensiunilor între Washington și Phenian.

În timp ce amenințarea unui al șaselea test nuclear persistă din partea regimului comunist, viceministrul de externe nord-coreean, Han Song-Ryol, a declarat marți la BBC că ritmul tirurilor balistice se va accelera: „Vom face mai multe teste cu rachete săptămânal, lunar și anual”. „Vom contracara orice atac cu armă convențională sau nucleară”, a insistat miercuri Mike Pence. Potrivit lui, replica va fi „zdrobitoare și eficientă”, la înălțimea „hotărârii președintelui Trump și a forțelor armate ale SUA”.