ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia se apropie de semnarea unui contract cu Turcia cu privire la livrarea unor sisteme de apărare antiaeriană de ultima generație de tip S-400, a anunțat sâmbătă conglomeratul de stat Rostec, relatează AFP.

„Moscova și Ankara aproape au terminat negocierile cu privire la detaliile tehnice ale contractului referitor la S-400”, a declarat CEO-ul Rostec Serghei Cermezov, citat într-un comunicat.

Miniștrii finanțelor celor două țări discută de-acum „posibilitatea furnizării către Ankara a unui împrumut în vederea achiziționării” sistemor S-400, potrivit aceleiași surse.

Cermezov a refuzat să ofere detalii suplimentare despre această livrare „atât timp cât contractul nu este semnat”.

Această vânzare de sisteme de apărare antiaeriene ruse ultimul răcnet către o țară membră NATO va simboliza o nouă etapă în spectaculoasa reconciliere dintre Moscova și Ankara, care au traversat, timp de un an, o gravă criză.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri ridicarea majorității sancțiunilor impuse de Moscova Ankarei după distrugerea de către aviația turcă a unui bombardier rus în spațiul aerian, la frontiera turco-siriană, în 2015.

În urma acestui incident, Rusia a instalat sisteme de tip S-400 pentru ca să-și protejeze avioanele în Siria, unde este implicată într-o campanie în susținerea forțelor lui Bashar al-Assad.