ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia este îngrijorată de expansiunea continuă a NATO în Europa de Est și Țările Baltice, Alianța fiind un instrument de confruntare militară. Mesajul a fost transmis luni de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform RT.

"NATO este un instrument creat pentru confruntare. Contribuția NATO la stabilitatea și securitatea Europei este discutabilă. Exprimăm în continuare preocupare în legătură cu extinderea Alianței Nord-Atlantice spre frontierele Rusiei. Aceasta este o sursă de preocupare pentru Moscova", a menționat Peskov. Oficialul rus a mai spus că relațiile dintre Moscova și NATO  "au dat înapoi rapid", ajungând la stadiul celor din epoca Războiului Rece, din cauza "retoricii depășite a Alianței".

"Alianța Nord-Atlantică a revenit la "o atitudine despre care credeam că trecuse de mult timp", consideră oficialul de la Kremlin.
 
Declarația lui Peksov intervine în contextul în care, la summit-ul NATO din 8 și 9 iulie de la Varșovia, șefii de stat și de guvern ai Alianței Nord-Atlantice urmează să decidă asupra consolidării militare în Est, prin desfășurarea de trupe și echipamente suplimentare în țările baltice. Această întărire de capacități, în condițiile în care Rusia este considerată 'tot mai agresivă', este fără precedent de la încheierea războiului rece.

Pentru a protesta împotriva anexării Crimeii de către Rusia și a ofensivei separatiștilor proruși în estul Ucrainei în primăvara anului 2014, NATO a suspendat orice formă de cooperare practică cu Moscova pe care o acuză de susținerea rebelilor cu arme și trupe.