ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia va desfășura două noi divizii la granița de vest și una la cea de sud, pentru a contrabalansa prezența tot mai mare a NATO în apropiere de granițele ruse. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Șoigu.

 "Ministerul Apărării a luat o serie de măsuri pentru a contracara capacitatea crescută a forțelor NATO în proximitatea granițelor Rusiei", a spus Șoigu, citat de Reuters. Până la finalul acestui an, două noi divizii vor fi formate în Districtul Militar Vestic iar una în Districtul Militar Sudic, a precizat Șoigu.

O divizie numără între 10.000 și 20.000 de militari. Conform presei ruse, aceste divizii ar putea fi desfășurate pe  Rostov-on-Don, în regiunea Smolensk Region și în regiunea Voronezh.

NATO a adoptat la summitul din 2014, din Tara Galilor, mai multe decizii pentru reasigurarea aliaților de pe flancul său estic, Polonia și Statele Baltice, țări confruntate cu atitudine tot mai agresivă a Rusiei. Măsurile au fost luate și ca urmare a anexării ilegale de către Rusia a Crimeii.

Zilele trecute, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, avertiza că NATO își va consolida capacitățile militare pentru a apăra statele est-europene de acțiunile Rusiei, care continuă să intimideze prin "capabilitățile nucleare". "Statele Unite vor continua să aștepte ca Rusia să asume rolul unui partener constructiv, orientat spre avansarea relațiilor, nu spre izolare și spre trecut. Cele mai multe progrese pe care le-am făcut împreună de la sfârșitul Războiului Rece le-am realizat alături de Rusia. Repet acest lucru: nu în detrimentul Rusiei, nu fără Rusia, ci împreună cu Rusia. Vom menține deschisă ușa pentru Rusia. Dar decizia aparține Kremlinului", a insistat secretarul american al Apărării, conform ziarului The New York Times.

Generalul Curtis "Mike" Scaparrotti a fost instalat marți în funcțiile de comandant NATO în Europa și de șef al Comandamentului american în Europa.