ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieșirea Greciei din zona Euro ar duce la negocieri pe picior de egalitate între Atena și Europa, scrie George Friedman, analistul și șeful agenției STRATFOR.

Analistul american mai notează că povestea Greciei este una împrumuturilor iresponsabile, atât din partea debitorului, cât și a creditorului. Acesta spune că Germania a controlat negocierile cu grecii.

"Creditorii europeni - în mod specific Germania, cei care au controlat negocierile cu Grecia - au ajuns la punctul lor terminus, recent. Germania este puternică, dar fragilă. Ei exportă aproape un sfert din PIB în zona de liber schimb europeană și orice amenință această zonă, amenință și economia și stabilitatea germană. Obiectivul lor este să mențină intactă zona Euro, dar și zona de liber schimb. Nimeni nu a crezut că Grecia poate plăti, vreodată, împrumuturile de la FMI și instituțiile europene", afirmă șeful STRATFOR.

În ceea ce privește grexitul, Friedman consideră că ar fi mișcare firească pentru Grecia.


Un grexit ar face sens. Ar crea panică la început, dar i-ar permite Greciei să negocieze cu Europa pe picior de egalitatea. I-ar plăti banii Europei în drahme, la un curs stabilit de Banca Centrală a Greciei. Piețele financiare ar fi închise pentru greci, dar ar avea puterea să-și controleze moneda și să regulile comerciale.

Ar putea să vândă Rusiei și Orientului Mijlociu în loc de Europa", notează Friedman.

În ceea ce privește efectele asupra UE, șeful STRATFOR e convins că ar fi începutul sfârșitului pentru suprastructura de la Bruxelles.

"Mulți au spus că un grexit ar duce la colapsul monedei euro. Aceasta pare de neconceput, totuși Grecia e o țară mică. Dar să ne amintim care este cea mai mare teamă a Germaniei: ca Grecia să stabilească un precedent pentru restul Europei. Ceea ce ar fi imposibil dacă Europa ar duce-o bine, dar nu-i așa. Spania are cifre la fel de teribile ca și Grecia.

Durerea unui default al Greciei și a unei retrageri din zona Euro ar fi mari. Dar dacă ceilalți vor vedea în Grecia un pionier și nu o excepție, ar putea calcula că restructurarea unilaterală a datoriilor are sens. Teama este că Grecia ar părăsi Euro, nu din cauza prăbușirii instituționale, ci din cauza realizării faptului că monedele suverane sunt favorabile națiunilor cu probleme - și majoritatea țărilor europene au necazuri.

Cred că Uniunea Europeană se dorea a fi mai mult decât o arenă între creditori și debitori. Dar dacă ideea păcii europene depinde de bunăstarea europeană, așa cum scrie în documentul fondator al UE, atunci Europa este în pericol. Economiile se ridică și cad, dar în Europa mereu au fost niște câștigători mari, ca Germania, și mulți pierzători.

Problema e simplă.

Instituțiile de bază ale UE au funcționat ca niște agenți de colectare a datoriilor și grecii au aflat pe propria piele cât de nemiloși pot fi. Restul europenilor au realizat asta și de aceea partidele eurosceptice sunt pe val.

Germania, țara care este cea mai afectată de sentimentul anti UE, vrea să facă clar că prețul pentru sfidare este mare. Dacă rezistența se va reduce la Grecia, vor reuși. Dar dacă, așa cum cred, modelul grec va curprindei și alte țări, revolta țărilor debitoare împotriva UE va crea mari probleme Germaniei, amenințând relațiile puterii economice cu restul Europei", a conchis Friedman.