ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 21:17 Rusia are, de asemenea, propriile sale „linii roșii” care nu trebuie trecute, a avertizat duminică ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, la o zi după loviturile occidentale împotriva unor ținte siriene, relatează Reuters și TASS, citate de Agerpres.

„Vom analiza critic propunerile troicăi occidentale (Franța, SUA și Marea Britanie),  a spus oficialul rus, menționând că Rusia nu exclude nimic, dacă vor exista elemente rezonabile, „vom lucra la ele”. 

„Nu vreau să anticipez cum va decurge acest lucru, dar trebuie să se înțeleagă că avem și noi linii roșii”, a insistat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că „există, probabil, linii roșii de neînlocuit și în tabăra occidentală”.

ACTUALIZARE 15.04 / 14:25  Donald Trump și aliații săi francezi și britanici cred că bombardamentele din Siria lui Bashar al-Assad, acuzat de folosirea armelor chimice, au avut succes, Washingtonul afirmând că este gata să "lovească" din nou dacă Damascul va recidiva. În paralel, SUA, Franța și Regatul Unit au transmis sâmbătă celorlalte 12 țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție privind Siria. Documentul se referă la problemele politice, umanitare și legate de armamentul chimic și propune un nou mecanism de anchetă privind utilizarea acestor arme, afirmă surse diplomatice, scrie l express.fr

Negocierea textului redactat de Franța urmează să înceapă luni și, deocamdată, nu s-a propus data unui eventual vot în Consiliu.

ACTUALIZARE 14:00 Consiliul Alianței Nord-Atlantice se va reuni pentru a discuta despre situația din Siria

Consiliul Alianței Nord-Atlantice se va reuni sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie și Franța împotriva regimului de la Damasc și despre cele mai recente evoluții ale situației din Siria, se arată într-un comunicat al NATO, informează Mediafax.

La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar și Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franța, Marea Britanie și Statele Unite vor informa aliații despre acțiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.


ACTUALIZARE 11:29 Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, sâmbătă, un comunicat în care a precizat că atacurile coordonate de SUA împotriva Siriei reprezintă acte de agresiune și a adăugat că Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Putin a afirmat că va Rusia va cere reunirea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ”acțiunile agresive ale Statelor Unite și ale aliaților săi”.

„Rusia condamnă în cel mai serios mod atacul din Siria, unde personalul rus ajută guvernul legitim în lupta sa împotriva terorismului”, a precizat liderul de la Kremlin.

 
Știrea inițială

Președintele Donald Trump a anunțat că a ordonat forțelor armate americane să efectueze atacuri „țintite” asupra Siriei. Atacul era în desfășurare chiar în momentul în care șeful Casei Albe făcea anunțul. 
Armata americană a fost asistată în această operațiune de forțele franceze și britanice.
 
Președintele american avertizase miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad.
 
Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliații occidentali nu au înregistrat pierderi, anunță Departamentul american al Apărării.

Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice și biologice, un depozit de armament și un comandament militar din Homs.
 
Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov. „SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări" din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a afirmat ambasadorul.  
 
Guvernul Marii Britanii a catalogat operațiunea drept „un succes", iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a argumentat că bombardamentele au fost necesare pentru că se depășise o „linie roșie" prin folosirea armelor chimice.