ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est 

Operațiunea are ca scop contracararea unei eventuale agresiuni din partea Rusiei, scrie cotidianul american New York Times în ediția de sâmbătă.
 
Dacă propunerea Pentagonului este acceptată de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima dată armament greu în aceste țări care au aderat recent la NATO și care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice, scrie cotidianul, citând surse americane și aliate anonime.

Este vorba de a liniști țările baltice și celelalte țări din Europa de Est, foarte îngrijorate după anexarea Crimeii și luptele din Ucraina, unde separatiști proruși contestă autoritatea Kievului în estul țării. Kievul și occidentalii acuză Rusia că îi înarmează pe separatiști și că a desfășurat trupe regulate pentru a le veni în ajutor.

Potrivit New York Times, propunerea trebuie să primească acceptul secretarului american al apărării, Ashton Carter, și al Casei Albe. Cotidianul adaugă că unii aliați ai NATO sunt îngrijorați de reacția Rusiei.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de zarul american, subliniază că încă nu a fost luată nicio decizie.

Oficiali care au dat informații cotidianului sunt de părere că Pentagonul va da undă verde înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO, prevăzută în această lună la Bruxelles.
 
Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat în Polonia, România, Bulgaria și, posibil, în Ungaria, au precizat aceste surse.